Privreda

Odbor za privredu prihvatio Sporazum o slobodnoj trgovini: Srpski proizvodi bez carine od naredne godine u Kini

Komentari

Autor: Tanjug

23/10/2023

-

09:50

Odbor za privredu prihvatio Sporazum o slobodnoj trgovini: Srpski proizvodi bez carine od naredne godine u Kini
Odbor za privredu prihvatio Sporazum o slobodnoj trgovini: Srpski proizvodi bez carine od naredne godine u Kini - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Odbor za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Skupštine Srbije usvojio je danas jednoglasno Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine. Taj predlog je u petak Narodnoj skupštini podnela Vlada Srbije.

Sporazumom o slobodnoj trgovini sa Kinom obuhvaćeno je 10.412 proizvoda iz Srbije i 8.930 iz Kine. Danom stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini, što se očekuje u maju ili junu naredne godine, Srbija će dobiti bescarinski pristup kineskom tržištu za sveže jabuke, breskve, šljive, višnje, lubenice, suvo grožđe, semensku raž, ječam, ovas, seme suncokreta, seme uljane repice, ruže, sušeno mahunasto povrće, kisele krastavce i kornišone.

Bez carine će se izvoziti i kukuruz šećerac, smrznuto svinjsko meso, svinjska mast, pastrmka i šaran, prerađevine i konzervirane proizvode od mesa, kobasičarski proizvodi, konzervirano povrće, džemovi, mineralna i prirodna voda, pivo, sveže i sušeno bilje za industrijsku svrhu, goveđa koža, a svi ovi proizvodi čine 60 odsto ukupne razmene sa Kinom.

Za drugu grupu proizvoda će carine biti ukinute u pet jednakih godišnjih tranši, dok će carine na robu iz treće grupe proizvoda biti ukinute u 10 jednakih godišnjih tranši, a na robu sa poreklom iz kategorije "A15" će biti ukinute u 15 godišnjih tranši i oni će biti oslobođeni plaćanja carine za 15 godina. Za neke prozvode carine će ostati i dalje na snazi.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis