Privreda

Privredna komora Srbije: Smanjena carina na uvoz kikirikija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/10/2021

-

12:52

Privredna komora Srbije: Smanjena carina na uvoz kikirikija
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Carinska stopa na uvoz kikirikija sa dosadašnjih pet procenata smanjena je na dva odsto, što će konditorskoj industriji Srbije i proizvođačima proizvoda od kikirikija omogućiti godišnje uštede do 300.000 evra, ali i konkurentniju poziciju na međunarodnom tržištu, saopštila je danas Privredna komora Srbije. To je rezultat uspešno realizovane inicijative koju su PKS i njene članice iz konditorske industrije uputile nadležnim ministarstvima poljoprivrede i finansija.


Carina na kikiriki u Srbiji bila je pet odsto dok je u EU uvoz oslobođen ove dažbine. Kompanije najviše uvoze kikiriki iz Argentine i Indije, zemalja sa kojima Srbija nema potpisane sporazume o slobodnoj trgovini, tako da nema nikakvih uvoznih povlastica za naše konditore i proizvođače proizvoda od kikirikija.

Predstavnici kompanija, koje najviše uvoze sirovog kikirikija ističu da je dobrodošla svaka olakšica u nabavci sirovina.

profimedia

 

Predstavnici konditora smatraju da je smanjenje carine na uvoz kikirikija sjajna vest, ali ne najavljuju pojeftinjenje svojih proizvoda, već ističu da će im olakšice pomoći da se malo lakše nose sa povećanjem cena ostalih sirovina.

"Carina od pet odsto uvećava cenu gotovog proizvoda za oko četiri procenta, a smanjenem na dva procenta stvoreni su uslovi da kompanije iz Srbije, na ravnopravnoj osnovi sa drugim konditorima pronađu svoje mesto i učvrste pozicije u međunarodnoj trgovini. U Srbiju se godišnje ukupno uveze oko 9.500 tona u vrednosti između 12 i 13 miliona evra", objašnjava Saška Biorčević iz Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis