Agrobiznis

Privredna komora Srbije: Potrebne hitne mere države zbog pada stočarske proizvodnje i izvoza

Komentari

Autor: Tanjug

02/09/2021

-

11:45

Privredna komora Srbije: Potrebne hitne mere države zbog pada stočarske proizvodnje i izvoza
Privredna komora Srbije: Potrebne hitne mere države zbog pada stočarske proizvodnje i izvoza - Copyright Pexels

veličina teksta

Aa Aa

Pandemija korona virusa negativno je uticala na sektor stočarstva koji od početka godine beleži pad proizvodnje, prodaje i izvoza, zbog čega su potrebne hitne mere, saopštila je danas Privredna komora Srbije. Određivanje minimalne otkupne cene sirovog mleka, poreske olakšice, kao i pravo prečeg zakupa zemljišta, neke su od hitnih mera koje traže proizvođači kako bi se očuvala isplativost proizvodnje i zaštitila ova strateška grana poljoprivrede.


Kako je istaknuto na sednici odbora Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije, potrebno je da nadležna ministarstva usvoje nove, ali i ranije inicijative komore i njenih članica, s ciljem da se očuvaju sektori mlekarstva, svinjarstva, govedarstva, živinarstva, ribarstva...

"Pandemija korona virusa uticala je na proizvodnju u stočarskom sektoru, poskupela je hrana za životinje i znatno su povećani drugi troškovi, što je dovelo u pitanje rentabilnost domaće proizvodnje", kaže sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda PKS Nenad Budimović.

Spoljnotrgovinska razmena stočarskih proizvoda beleži negativan bilans od 51 milion evra u prvoj polovini 2021. godine. Uvoz mleka i mlečnih proizvoda za šest meseci iznosi 51,9 miliona evra, a izvoz 39,3 miliona evra.

Vrednost uvoza svinjskog mesa od januara do juna ove godine bila je 20,6 miliona, dok je izvoz iznosio 1,2 miliona evra, rečeno je na sastanku proizvođača stočarskih proizvoda i predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Predsednik Udruženja proizvođača mleka Srbije Vasa Džigurski ocenjuje situaciju u mlekarstvu kao neodrživu i upozorava da će veliki broj profesionalnih farmera prestati sa proizvodnjom.

"Rešenje je da vlasnici mlekara plate mleko po ceni od oko 54 dinara po litru zajedno sa premijom", kaže Džigurski.

Kako je navedeno, predstavnici Ministarstva poljoprivrede su najavili da će vlada uskoro usvojiti uredbu o povećanju premije za mleko, što će biti značajno za oko 18.000 poljoprivrednih proizvođača, kao i da se radi na uvođenju sektorskog standarda za obeležavanje porekla domaćeg mesa.

Na sednici je predloženo i da se nadležnima upute inicijative, da se razlika u ceni žitarica koje su proizvedene u Srbiji izjednači sa cenama na svetskoj berzi, ribarima dozvoli izvoz šaranske ribe u EU, omogući jednak tretman na tržištu svih proizvođača meda i pristup fondovima.

Preporuka za vas

Čadež: Više od 6.500 kompanija obezbediće stalan posao mladima iz programa "Moja prva plata"

Komentari (0)

Biznis