Privreda

Komisija za kontrolu državne pomoći dozvolila da dva grada investitorima poklone zemljište za izgradnju fabrika

Komentari

Autor: Tanjug

25/10/2021

-

10:36

Komisija za kontrolu državne pomoći dozvolila da dva grada investitorima poklone zemljište za izgradnju fabrika
Komisija za kontrolu državne pomoći dozvolila da dva grada investitorima poklone zemljište za izgradnju fabrika - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Republička Komisija za kontrolu državne pomoći ocenila je da je usklađena sa pravilima pomoć u građevinskom zemljištu koju će dobiti firma Xingyu Automotiv Lighting Systems za ulaganje u izgradnju fabrike u Nišu. Komisija je na svojoj službenoj stranici objavila da je usklađena i pomoć kojom će bez naknade 6,7 hektara građevinskog zemljišta postati svojina firme Erenli, što je podrška investicije u Leskovcu.

Dodela građevinskog zemljišta bez naknade u Nišu je podrška izgradnji fabrike automobilske rasvete Xingyu Automotiv Lighting Systems  koja će biti na površini od 29.820 kvadratnih metara.
Predviđeno je da ulaganje bude 60 miliona evra uz zapošljavanje 1.000 radnka u prvih pet godina od potpisivanja ugovora. Od planiranih 60 miliona, 32,7 miliona evra je za izgradnju objekta, 19,6 milina za kupovinu nove opreme, a 7,5 miliona za nabavku i opremanje zemljišta.

Podrška koju je dobio Xingyu je nešto veća od 130 ari građevinskog zeljišta više katastarskih parcela u niškoj katastarskoj opštini Bubanj, što je prema proceni Poreske uprave 29,1 miliona dinara odnosno 24.000 evra.

Za ovu investiciju ukupna državna pomoć Srbije iznosiće 16,6 miliona evra, odnosno 27,7 posto, jer je prošle godine za nju već odobrena pomoć kroz podsticaje vredna 16,4 miliona evra.

Niški Xingyi deo je "Changzou Xingyu Automotiv Lignting Systems Co" i poseduje tri pogona za proizvodnju automobilske rasvete u Kini, a 2019. godine poslovni prihod te kompanije bio je 526,2 miliona evra sa 5.000 zaposlenih.

I Leskovcu odobreno da finansira izgradnju

Komisija za kontrolu državne pomoći ocenila je kao usklađenu pomoć kojom će bez naknade 6,7 hektara građevinskog zemljišta postati svojina firme Erenli, što je podrška investicije u Leskovcu.

Obaveza Erenlija je da u investiciju izgradnje pogona za proizvodnju sistema za tečnu cirkulaciju u automobilskoj industriji uloži 16,6 miliona evra i zaposli 338 novozaposlenih na neodređeno vreme.

Zemljište koje dobija kao podršku prema proceni Poreske uprave vredno je 139,7 miliona dinara, odnosno 1,18 miliona evra. Leskovački Erenli je osnovan od turske kompanije Erenli Sac Profil koja sa sestrinskom kompanijom Eren Balata u Turskoj ima 650 zaposlenih. Navodi se da se planira izgradnja fabrike od 15.700 kvadratnh metara u Leskovcu, a početak izgradnje pogona u kome će se proizvoditi smeše i plastične cevi bi trebalo da bude u septembru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis