Privreda

Cene skočile, ima li razloga za strah od nestašice građevinskog materijala?

Komentari

Autor: Zlatica Radović

11/05/2021

-

14:30

Cene skočile, ima li razloga za strah od nestašice građevinskog materijala?
Cene skočile, ima li razloga za strah od nestašice građevinskog materijala? - Copyright E-Stock/Miloš Rafailović

veličina teksta

Aa Aa

 U Evropi vlada nestašica građevinskog materijala što vodi rastu cena, pre svega drveta i metala, a najveći pritisak trpi sektor izgradnje nekretnina. Pandemija je usporila rute isporuke drveta i drugog građevinskog materijala, a potražnja u Evropi je sve veća, što diže cene.

Ni srpsko tržište nije ostalo imuno, ali stručnjaci ipak tvrde da nema razloga za brigu. Iako ne spore da su cene skočile ističu da građevinskog materijala na našem tržištu ima dovoljno, kao i da poskupljenje armature i svih proizvoda koji sadrže gvožđe, kao i  termoizolacionih materijala i onih koji se koriste za fasade, ne bi trebalo da utiče na cenu kvadrata u stanogradnji.

Slavica Živković, rukovodilac Udruženja savremene industrije glinenih proizvoda Srbije, navodi da su grubi građevinski materijali, poput bloka, cigle ili crepa, poskupeli za oko pet procenata, ali da je veliki skok kod materijala za molerske i fasadne radove, odnosno za izolaterske radove.

"Skočile su cene materijala za izolaciju i stolariju. Gvožđe je skuplje oko 20 odsto. Zbog najave države da će finansirati zamenu stolarije, prodavci su digli cene pratećih materijala koji idu uz taj posao. Prošla godina je bila nezapamćeno dobra, imali smo ozbiljne pomake i odličnu prodaju. Tokom vanrednog stanja je sve stalo, a onda su planule sve zalihe. Osim što država i investitori grade, primetan je i trend individualne gradnje, naročito vikendica. Korona je promenila navike stanovništva i to je doprinelo da i domaće fabrike koje izvoze više od 60 odsto proizvodnje prodaju svoje prizvode na domaćem tržištu", objašnjava Živković.

E-Stock/Miloš Rafailović

 

U Evropi je od početka godine cena drveta skočila za oko 50 odsto, bakra za čak 120 odsto. I cena čelika se prošle godine gotovo udvostručila, što se odražava ne samo na automobilsku industriju, već i na infrastrukturne projekte.

"Velikim paketima za podsticanje privrede u SAD i Kini usledio je bum izgradnje i sirovine su apsorbovane u tim regionima", objasnio je direktor kompanije "Filoro" Rudolf Brener, prenosi Tanjug.


Centralno udruženje nemačkih zanatlija upozorava da se mnoge zanatlije nalaze u apsurdnoj situaciji da imaju pune knjige preuzetih poslova, a da moraju otpuštati zaposlene, jer imaju problema sa nabavkom građevinskog materijala i suočeni su sa velikim skokom cena.

Sekretar Udruženja za građevinarstvo, industriju građevinskog materijala i stambenu industriju Ivana Vuletić, smatra da kod nas neće biti takvih problema.

"Na našem tržištu trenutno nema nestašice građevinskog materijala. Povećanje cena je bilo posledica dešavanja na svetskoj berzi, ali to ne bi trebalo da utiče na stanogradnju i na poskupljenje cene kvadrata. One su ionako visoke, a građevinski materijal je samo jedan njihov segment. To ne bi trebalo da utiče na pomeranja na tržištu", smatra Vuletić.

Komentari (0)

Biznis