Privreda

Agencija za privredne registre - u januaru startuje novi informacioni sistem za finansijske izveštaje

Komentari

Autor: Tanjug

26/12/2021

-

10:04

Agencija za privredne registre - u januaru startuje novi informacioni sistem za finansijske izveštaje
Agencija za privredne registre - u januaru startuje novi informacioni sistem za finansijske izveštaje - Copyright Burst

veličina teksta

Aa Aa

Agencija za privredne registre priprema novi Poseban informacioni sistem za sastavljanje i dostavljanje finansijskih izveštaja, koji će biti otvoren za korisnike krajem januara 2022. godine, najavio je direktor Agencije za privredne registre Milan Lučić. On je objasnio da je novi sistem u skladu sa propisima koji uređuju potpuno novi model finansijskog izveštavanja, u kome su finansijski izveštaji određeni veličinom obveznika i koji se sastavljaju na potpuno novim obrazacima za sve grupe obveznika, navedeno je u saopštenju APR-a.

Prvi rok za dostavljanje redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za 2021. godinu je 31. mart 2022. godine. Novine propisane novim Zakonom o računovodstvu su i razdvajanje finansijskih izveštaja od dokumentacije i njihovo dostavljanje u novim, odvojenim rokovima, uvođenje novih izveštaja i napomena u skladu sa veličinom obveznika, dostavljanje dokumentacije samo za obveznike revizije i uvođenje novih dokumenata za određene grupe obveznika i uvođenje korigovanog finansijskog izveštaja koji mogu da dostavljaju obveznici revizije.

Lučić je podsetio da privrednici već sedam godina dostavljaju svoje finansijske izveštaje elektronskim putem i izrazio očekivanje da će APR u idućoj godini primiti oko 300.000 izveštaja.

On je objasnio da nakon prijema sledi obrada i objavljivanje izveštaja na internet stranici www.apr.gov.rs u rokovima koje propisuje novi Zakon, a najkasnije do 30. septembra 2022. godine, kada će biti objavljeni svi ispravni, ali i neispravni finansijski izveštaji i dokumentacija, koju obveznici nisu ispravili u ostavljenom roku.

"Objavljivanjem svih dostavljenih finansijskih izveštaja i dokumentacije obezbeđuje se puna transparentnost finansijskog izveštavanja", naglasio je direktor APR.

Provera elektronskog sertifikata

S obzirom da se finansijski izveštaji dostavljaju isključivo elektronskim putem, zakonski zastupnici treba da provere ispravnost kvalifikovanog elektronskog sertifikata, kako bi na vreme obezbedili njegovu validnost.

Pre puštanja u rad Posebnog informacionog sistema, Agencija sprovodi pripremne aktivnosti koje se odnose na utvrđivanje evidencije obveznika bez koje neće biti moguće dostavljanje finansijskih izveštaja i propisane dokumentacije.

Zajedno sa puštanjem u rad Posebnog informacionog sistema, koji omogućava lakše sastavljanje i dostavljanje računski i logički ispravnih izveštaja, Agencija će objaviti tehničko, kao i korisnička i video uputstva sa instrukcijama za rad u sistemu.

Lučić je poručio pravnim licima i preduzetnicima, koji vode poslovne knjige po sistemu dvojnog knjigovodstva, treba da se blagovremeno upoznaju sa novim pravilima, kako bi sastavljanje i dostavljanje finansijskih izveštaja za 2021. godinu prošlo uspešno, saopštili su iz APR-a.

Preporuka za vas

Firme i građani, za pozajmice garantuju zlatnicima i automobilima – predmet zaloge i lipicaneri, maline, ali i seno i slama
Stopa preživljavanja preduzeća u Srbiji: Svaka druga firma osnovana pre pet godina više ne postoji

Komentari (0)

Biznis