Privreda

Promena sistema registracije u APR - elektronska prijava preduzeća preko aplikacije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/11/2021

-

09:07

Promena sistema registracije u APR - elektronska prijava preduzeća preko aplikacije
Agencija za privredne registre - Copyright Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

U Agenciji za privredne registre (APR) biće omogućena elektronska registracija svih privrednih subjekata putem korisničke aplikacije za prijem elektronske prijave i elektronskih dokumenata potpisanih kvalifikovanim elektronskim potpisom, uz elektronski način plaćanja naknada za uslugu registracije, saopštila je APR.

To je omogućeno na osnovu usvojenih izmena i dopuna Zakona o privrednim društvima i o postupku registracije, a rok za prelazak na ovaj novi način rada u Registru privrednih subjekata je 18 meseci od usvajanja Zakona, odnosno sredina 2023. godine. Kako se navodi, u postupku registracije pokrenutim podnošenjem elektronske prijave, otpravak odluke registratora dostavlja se na registrovanu adresu za prijem elektronske pošte privrednog subjekta, ili na adresu za prijem elektronske pošte navedenu u prijavi.

APR će do navedenog roka za uvođenje elektronske registracije omogućiti i dostavljanje odluke registratora u Jedinstveni elektronski sandučić privrednog subjekta, ukoliko je registrovan kao korisnik usluge elektronske uprave. U skladu sa predstojećom digitalizacijom usluga i servisa APR-a, neminovan je prelazak na elektronsku komunikaciju Agencije i privrednika, koja će postati preovlađujući način rada sa prelaskom na on-lajn rad Registra privrednih subjekata.

Trenutno je adresu za prijem elektronske pošte registrovano 76,60 odsto privrednih društava i 71,40 odsto preduzetnika, a Agencija poziva sve privredne subjekte da na vreme prilagode svoje poslovanje i da se pripreme za predstojeće promene sistema registracije.

Preporuka za vas

Firme i građani, za pozajmice garantuju zlatnicima i automobilima – predmet zaloge i lipicaneri, maline, ali i seno i slama
Stopa preživljavanja preduzeća u Srbiji: Svaka druga firma osnovana pre pet godina više ne postoji

Komentari (0)

Biznis