Privreda

APR: Broj zaposlenih u privredi prošle godine povećan za 43.592 radnika

Komentari

Autor: Tanjug

11/06/2021

-

16:52

APR: Broj zaposlenih u privredi prošle godine povećan za 43.592 radnika
APR: Broj zaposlenih u privredi prošle godine povećan za 43.592 radnika - Copyright Pexels

veličina teksta

Aa Aa

U uslovima kada je pandemija koronavirusa značajno pojačala rizike poslovanja, privreda Srbije uspela je da zabeleži rast profitabilnosti i zaposlenosti, uz povećanje finansijskih kapaciteta, ali i obaveza i kumuliranih gubitaka, izjavila je registrator Ružica Stamenković iz Agencije za privredne registre.

Stamenkovićeva je istakla da je ukupan dobitak privrednih društava bio 433,5 milijardi dinara, što je za 20,7 odsto više u odnosu na godinu dana ranije, a broj zaposlenih je povećan za 43.592 radnika. Kao glavne nosioce pozitivnog rezultata ona je navela sektore trgovine i prerađivačke industrije, sa dobitkom od 134,9 i 131 milijardu dinara.

„Finansijski kapaciteti privrede su u prošloj godini uvećani, ali su porasli i ukupni gubici. Da bi prevazišla poteškoće u poslovanju, privreda se pojačano zaduživala, a problem sa očuvanjem likvidnosti, koji je i prethodnih godina bio prisutan, u protekloj godini je neznatno ublažen”, rekla je Stamenković.

Dodala je da je poslovna imovina privrednih društava, u vrednosti od 17.178,2 milijardi dinara, povećana za 7,3 odsto a kapital od 8.029,5 milijradi uvećan je za 4,7 odsto.

Pexels

 

Više od dve trećine tih kapaciteta skoncentrisano je u pet sektora, a to su prerađivačka industrija, trgovina na veliko i malo, građevinarstvo, snabdevanje električnom energijom i gasom i saobraćaj i skladištenje. Izveštaj pokazuje da su intenzivnijim zaduživanjem ukupne obaveze privrednih društava porasle za 10,4 odsto i dostigle 10.758,8 milijardi dinara, dok je ukupan gubitak od 3.818,5 milijardi povećan za 8,5 odsto.

Navodi se takođe da su dugoročne finansijske neravnoteže koje su opterećivale privredu proteklih godina, lane nešto ublažene i to zahvaljujući preduzetim ekonomskim merama u cilju podrške privredi u uslovima pandemije. Tako je negativan neto obrtni kapital privrednih društava smanjen za 5,2 odsto i iznosio 407 milijardi dinara.

Likvidnost je bila najviše ugrožena u sektorima saobraćaja i skladištenja i snabdevanja električnom energijom i gasom, dok je u sektoru trgovine na veliko i malo uspostavljena dugoročna finansijska ravnoteža. Publikacija je objavljena na sajtu Agencije za privredne registre, a kako se ističe u saopštenju navedeni rezultati odnose se na privredna društva, dok su slični trendovi i kod preduzetnika.

Preporuka za vas

Stopa preživljavanja preduzeća u Srbiji: Svaka druga firma osnovana pre pet godina više ne postoji

Komentari (0)

Biznis