Privreda

Vlada Srbije umesto zabrane izvoza uvela kvote: Poznato koje količine žitarica mogu da se prodaju u inostranstvu

Komentari

Autor: Z. R.

20/04/2022

-

12:55

Vlada Srbije umesto zabrane izvoza uvela kvote: Poznato koje količine žitarica mogu da se prodaju u inostranstvu
Vlada Srbije umesto zabrane izvoza uvela kvote: Poznato koje količine žitarica mogu da se prodaju u inostranstvu - Copyright Tanjug/Dušan Aničić/Jaroslav Pap/Nikola Anđic

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Republike Srbije donela je na današnjoj sednici Odluku o privremenom ograničenju izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, kako bi se uspešno reagovalo na opasnost od tržišnih poremećaja uzrokovanih značajnim rastom tražnje na svetskom i domaćem tržištu. Iz tog razloga je, kako je saopšteno iz Vlade Srbije, odlučeno je da se uvedu kvantitativna ograničenja izvoza zrna pšenice, pšeničnog brašna, kukuruza i prekrupe i suncokretovog ulja na mesečnom nivou i za određeni period.

Kako navode u Ministarstvu poljoprivrede, novom odlukom Vlade dozvoljava se izvoz 150.000 tona pšenice, 150.000 tona kukuruza i 20.000 tona brašna na mesečnom nivou, dok je za rafinisano suncokretovo ulje mesečna kvota 8.000.000 litara. Po zahtevu će moći da se traži odobrenje za izvoz maksimalno 20 odsto odobrenih količina po grupi proizvoda na mesečnom nivou.

"U slučaju da izvoznici ne izvezu ili prekorače odobrene količine, narednog meseca neće moći da podnesu zahtev za izvoz. Zahtevi će se podnositi od 20. do 25.  tekućeg meseca za naredni mesec, dok će se za maj podnositi od 22. do 28. aprila", kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Odluka je doneta posle razgovora koje su predstavnici Udruženja žita Srbije prethodnih dana imali sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić.

Odluka Vlade Srbije o zabrani žitarica je stupila na snagu 11. marta, od kada je privremeno zabranjen  izvoz osnovnih poljoprivrednih proizvoda bitnih za stanovništvo - pšenice, kukuruza, pšeničnog brašna, prekrupe i griza, kao i suncokretovog ulja. Privremena zabrana izvoza ovih proizvoda uvedena je u cilju sprečavanja kritične nestašice, a usled povećane tražnje na svetskom i domaćem tržištu.

Podsetimo, Privredna komora Srbije je odmah pokrenula inicijativu i sugerisala da država ne stavlja potpunu zabranu na izvoz pšenice, kukuruza, brašna i ulja, već da se uvedu kvote sa maksimalnom količinom ove robe koja se može prodati u inostranstvu, koje bi mogle da umanje štetu privredi. U PKS su ukazali i da će izvoznici imati problema zbog ugovora sa uvoznicima iz država u regionu koji su ranije rezervisali određene količine žitarica.

Tanjug/Dušan Aničić

 

Posle toga je, Vlada Srbije je ipak 24. marta usvojila Zaključak kojim se odobrava izvoz merkantilne pšenice i merkantilnog kukuruza pravnim licima koji ove proizvode izvoze u Republiku Albaniju, na osnovu ugovora zaključenih pre stupanja na snagu Odluke o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo. Posle dogovora ministara poljoprivrede Srbije Branislava Nedimovića i Severne Makedonije, LJupčeta Nikolovskog, naknadno je po istom osnovu dozvoljen izvoz i za Severnu Makedoniju od 7. aprila.

Direktor Poslovnog udruženja "Žitounija" Zdravko Šajatović ocenio je da zbog zabrane izvoza brašna srpski mlinari gomilaju zalihe, gube dobru zaradu i tradicionalna tržišta. Dodao je da su  magacini mlinara puni, a da su na srpska tradicionalna tržišta u Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i delimično Albaniji došli izvoznici iz Hrvatske, Mađarske, Bugarske i Turske.

Grupacija proizvođača žitarica Privredne komore Srbije (PKS), udruženja proizvođača i izvoznika žitarica i Produktne berze zbog zoga su zatražili od Vlade Srbije da dozvoli slobodan izvoz brašna, kao i uvođenje izvoznih kvota za pšenicu i kukuruza roda 2021. godine uz poštovanje raspoloživih zaliha.

Na zajedničkom sastanku predstavnika Grupacije, udruženja "Žitounija" i "Žita Srbije", i Produktne berze Novi Sad posvećenom odluci o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, definisana je zajednička inicijativa privrede ka Vladi Srbije da dozvoli slobodan izvoz brašna, kao i izvoz pšenice i kukuruza uz definisanje maksimalnih kvota.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis