Agrobiznis

Čadež o ograničenju izvoza žitarica: Vreme je da zamolimo Vladu da ukine zabranu

Komentari

Autor: RTS / Tanjug

04/04/2022

-

11:38

Čadež o ograničenju izvoza žitarica:  Vreme je da zamolimo Vladu da ukine zabranu
Marko Čadež - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je danas da Srbija ima dovoljno brašna, ulja i šećera i da je vreme da privrednici sa Vladom ponovo otvore pitanje izvoza, jer ne postoje razlozi da ograničenje ostane. On je naglasio da je snabdevenost domaćeg tržišta žitaricama i brašno stabilna i da se nije dogodila nikakva velika nestašica.

"Brašna ima, imamo i ulja i šećera. Kada pogledate kolike su zalihe, a kolike potrebe, mislim da je vreme da sa Vladom ponovo otvorimo to pitanje i zamolimo da ponovo možemo da izvozimo", rekao je Čadež za RTS.

On je ocenio da će cene i u Srbiji sigurno porasti, ali da je dobro što je Srbija izvoznik hrane i što neće imati problema s tim. Govoreći o uticaju sukoba u Ukrajini na privredu, Čadež je rekao da je najveći problem njegova nepredvidivost, što onemogućava privrednike da planiraju poslovanje.

Izvoz u Rusiju otežan, ali moguć

"Morate praktično da tražite nova tržišta sa kojih ćete da uvozite. Ako ste uzimali rebrasti čelik iz Ukrajine, vi sada nemate taj rebrasti čelik koji ide u armaturu", rekao Čadež.

profimedia

 

On je naveo da je iz razgovora sa kompanijama shvatio da je izvoz na rusko tržište otežan, zbog niza problema sa kojim se izvoznici suočavaju, ali da je i dalje moguć.

"Još može da se izvozi na rusko tržište. Od ljudi koji su tamo najprisutniji, čujemo da su imali veliki problem sa krizom rublje, ali sada vidimo da se stvari stabilizuju", rekao je Čadež.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis