Biznis vesti

Vlada Srbije odobrila prodaju pšenice i kukuruza u Albaniju - osnov su raniji ugovori pre zabrane izvoza

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/03/2022

-

15:55

Vlada Srbije odobrila prodaju pšenice i kukuruza u Albaniju - osnov su raniji ugovori pre zabrane izvoza
Vlada Srbije odobrila prodaju pšenice i kukuruza u Albaniju - osnov su raniji ugovori pre zabrane izvoza - Copyright Tanjug/Dušan Aničić

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije usvojila je danas i Zaključak kojim se odobrava izvoz merkantilne pšenice i merkantilnog kukuruza pravnim licima koji ove proizvode izvoze u Republiku Albaniju, na osnovu ugovora zaključenih pre stupanja na snagu Odluke o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo.

"Ovaj zaključak, kojim se omogućava realizacija već ugovorenih poslovnih aranžmana, ima za cilj kako obezbeđivanje prehrambene sigurnosti u Republici Srbiji, tako i uvažavanje neophodnosti regionalne saradnje i solidarnosti, kao osnove za buduće međusobno povezivanje i zajednički ekonomski razvoj", saopšteno je posle sednice Vlade Srbije.

Navedeno je i da realizacija ugovora koje su privredna društva iz Republike Srbije sklopila sa svojim ino partnerima, a koji se odnose na izvoz merkantilne pšenice, neće izazvati poremećaje u funkcionisanju poljoprivredno-prehrambenog sektora naše zemlje i neće ugroziti prehrambenu sigurnost stanovništva, a doprineće izgradnji poverenja i očuvanju dobrih trgovinskih odnosa u regionu.

Vlada je donela i Zaključak o saglasnosti da Republička direkcija za robne rezerve obavi naturalnu razmenu merkantilnog kukuruza za semensku pšenicu domaćih NS sorti, rod 2022. godine. Tržištu će biti ponuđene domaće sertifikovane sorte semenske pšenice, uz bolju dostupnost domaćim proizvođačima za jesenju setvu.

"Oporavak i razvoj"

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o utvrđivanju Investicionog programa "Oporavak i razvoj", s obzirom na strateško opredeljenje Vlade za pružanje sistemske podrške sektoru malih i srednjih preduzeća i preduzetnika. Realizacijom ovog programa, kroz podršku za nova investiciona ulaganja, biće obezbeđeni oporavak i razvoj privrednih subjekata u uslovima tokom i nakon pandemije koronavirusa, očuvanje zaposlenosti, podstanje privrednog razvoja na principima održivog razvoja i unapređenje konkurentnosti kroz ulaganja u digitalizaciju i primenu novih tehnologija.

Pravo da konkurišu za sredstva iz ovog programa imaju privredni subjekti sa manje od 250 zaposlenih, sa punim radnim vremenom, kao i privredni subjekti srednje tržišne kapitalizacije ili „Mid Cap“ sa minimalno 250, a manje od 3.000 zaposlenih, takođe sa punim radnim vremenom, koji su u privatnom ili zadružnom vlasništvu i koji su registrovani u Agenciji za privredne registre i drugim odgovarajućim registrima.

Sredstva za realizaciju Programa obezbeđena su iz kreditne linije Evropske investicione banke i iz sredstava Fonda za razvoj Republike Srbije.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis