Privreda

Poreska uprava: Obveznici koji ne budu izdavali nove fiskalne račune od 1. maja biće sankcionisani

Komentari

Autor: Tanjug

26/04/2022

-

13:47

Poreska uprava: Obveznici koji ne budu izdavali nove fiskalne račune od 1. maja biće sankcionisani
Ministarstvo finansija - Copyright E-Stock/Miloš Rafailović

veličina teksta

Aa Aa

Obveznici koji ne poštuju zakonske propise i nakon utvrđenog roka, odnosno od 1. maja ne počnu da izdaju validne fiskalne račune, biće sankcionisani, saopštila je danas Poreska uprava.

Poreska Uprava u saopštenju ističe da puna implementacija Zakona o fiskalizaciji podrazumeva obavezno izdavanje fiskalnog računa sa svim propisanim elementima uz prepoznatljiv QR kod, i da su "netačne informacije da se prelaskom na novi model fiskalizacije smatra dovoljnim potpisivanje Ugovora o nabavci elektronskog fiskalnog uređaja sa dobavljačem i preuzimanje bezbednosnog elementa".

Kakve su kazne?

Poreska uprava navodi i da će se sankcije sprovesti shodno odredbama Zakona o fiskalizaciji. Kaznom od 300.000 do dva miliona dinara kazniće se za prekršaj pravno lice – obveznik fiskalizacije ako ne evidentira preko elektronskog fiskalnog uređaja svaki pojedinačno ostvareni promet na malo, uključujući i primljene avanse za budući promet na malo.

Ista kazna je predviđena ako obveznik fiskalizacije od 1. maja ne izda fiskalni račun i ako on ne sadrži obavezne propisane podatke ili su neispravni podaci od značaja za visinu poreske obaveze. To podrazumeva da u trenutku prometa mora da izda fiskalni račun korišćenjem elektronskog fiskalnog uređaja.

Za prekršaje će se, pored pravnog lica, kazniti i odgovorno lice u pravnom licu obvezniku fiskalizacije, i to novčanom kaznom od 20.000 do 150.000 dinara. Za navedene prekršaje kazniće se preduzetnik – obveznik fiskalizacije novčanom kaznom od 50.000 do 500.000 dinara.

Takođe, odgovornost ima i fizičko lice koje je obveznik poreza na prihode od samostalne delatnosti, a koje nije preduzetnik, a ako napravi prekršaje biće kažnjeno novčanom kaznom od 20.000 do 150.000 dinara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis