Privreda

Cena struje za privredu ostaje 75 evra po megavat-satu do kraja avgusta

Komentari

Autor: Tanjug

03/06/2022

-

14:48

Cena struje za privredu ostaje 75 evra po megavat-satu do kraja avgusta
Trafo stanica - Copyright Tanjug/Danilo Mijatović

veličina teksta

Aa Aa

Zaključkom Vlade Srbije preporučeno je Elektroprivredi Srbije da za dodatna dva meseca, do kraja avgusta, produži snabdevanje privrede električnom energijom po ceni od 75 evra za megavat-sat bez PDV za kupce na tržištu, to jest privredu. U EPS-u objašnjavaju za Tanjug da će, takođe, još dva mesca važiti stara cena od 97,5 evra po megavat-satu za rezervno snabdevanje.

Prethodni zaključak Vlade Srbije iz decembra 2021. godine, preporučivao je EPS-u cene za privredu i rezervno snabdevanje do 30. juna 2022. godine, a novim zaključkom vlade iste cene važiće i u periodu od 1. jula do 31. avgusta.

Pravo na rezervno snabdevanje ima kupac električne energije koji je izgubio pravo na snabdevanje i to u slučaju stečaja ili likvidacije snabdevača koji ga je do tada snabdevao, prestanka ili oduzimanja licence snabdevaču koji ga je do tada snabdevao ili u slučaju da nije našao novog snabdevača nakon prestanka ugovora o snabdevanju sa prethodnim.

Tanjug/Danilo Mijatović

 

Osim ako je prestanak ugovora posledica neizvršavanja obaveza plaćanja kupca, kao i u slučaju da nije našao novog snabdevača nakon prestanka ugovora o snabdevanju sa prethodnim, a pripada kategoriji kupaca kojima se ne može obustaviti isporuka električne energije u slučaju neizvršavanja obaveza.

Rezervno snabdevanje se ostvaruje bez zahteva krajnjeg kupca i počinje prestankom ugovora o snabdevanju sa ranijim snabdevačem. Rezervno snabdevanje može neprekidno trajati najduže 60 dana.

Vlada je juče saopštila da je, imajući u vidu drastično poskupljenje električne energije na berzama u poslednjih nekoliko meseci, usvojila Zaključak kojim se EPS-u preporučuje da se rezervno snabdevanje električnom energijom krajnjih kupaca koji nemaju pravo na garantovano snabdevanje, u periodu od 1. jula do 31. avgusta 2022. obavlja po ceni od 97,50 evra/MWh bez PDV, kako se ne bi ugrozilo poslovanje i privredni ambijent u Srbiji.

Takođe, kako je navela vlada, u cilju zaštite tržišta, privrede i sigurnosti građana, Vlada Srbije donela je odluku da u istom periodu od 1. jula do 31. avgusta, cena električne energije kupcima na komercijalnom tržištu bude 75 evra/MWh bez PDV.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis