Biznis vesti

Mihajlović o stabilizaciji EPS-a: Ne može za godinu dana da se proizvede dovoljno svega da se nadoknadi 6 godina nerada

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/05/2022

-

10:38

Mihajlović o stabilizaciji EPS-a:  Ne može za godinu dana da se proizvede dovoljno svega da se nadoknadi 6 godina nerada
Mihajlović o stabilizaciji EPS-a: Ne može za godinu dana da se proizvede dovoljno svega da se nadoknadi 6 godina nerada - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, rekla je danas da Elektroprivreda Srbije i novo rukovodstvo ove kompanije imaju punu podršku resornog ministarstva i države i da veruje da iduće godine možemo imati EPS na zdravim nogama.

"Situacija je komplikovana i teška zbog energetske krize i rata u Ukrajini, koji ne znamo kad će se završiti, a zima je pred nama i veliki su napori da se za nju pripremimo. Stabilizacija EPS-a je ključna, jer u energetskoj bezbednosti sve počinje i sve se završava sa EPS-om. Veliki sistem kao što je EPS ne može da se podigne za godinu dana, a činjenica je da se godinama niko nije bavio kopovima, da nije proizvedeno ni dovoljno otkrivke, da količine uglja nisu dovoljne. Ne može za godinu dana da se proizvede dovoljno svega da se nadoknadi šest godina nerada, nedovoljnog ulaganja u opremu, remonti koji nisu rađeni kad je trebalo”, rekla je Mihajlovićeva na TV K1.

Tanjug/Danilo Mijatović

 

Ona je dodala da nije lako preuzeti vođenje EPS-a u trenutku kad je ova kompanija na klimavim nogama, a kad postoji tako ozbiljna kriza u Evropi.

"Važno da cena struje bude održiva"

Mihajlovićeva je dodala da je važno da se u narednom periodu EPS više usmeri na ulaganja u obnovljive izvore energije i da već postoji zainteresovanost investitora za ove projekte.

"Za nas je važno da energija iz kapaciteta koji koriste OIE, bilo da je vetroeleketrana ili solarna elektrana, koji neki investitor izgradi u saradnji sa EPS-om, može da se koristi prvo za naše potrebe, da pomogne da budemo samodovoljni u elektroenergetici, a onda da se višak te energije izvozi", rekla je Mihajlovićeva.

E-Stock/Dimitrije Goll

 

Ona je istakla da je "svakako da novo rukovodstvo stručnije nego prethodno, jer je na njegovom čelu inženjer koji ima autoritet i veliko iskustvo u sistemu".

Govoreći o mogućem povećanju cene električne energije, Mihajlovićeva je rekla da saglasnost za cenu električne energije daje AERS, ali da je važno da cena koja se bude određivala bude održiva i za EPS, i za građane, i za privredu. Ona je podsetila i da je Ministarstvo napravilo uslove da veći broj građana bude obuhvaćen olakšicama i da oni koji su socijalno ugroženi mogu da plaćaju nižu cenu električne energije, gasa i toplotne energije.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis