Privreda

Ministarstvo privrede najavljuje novi investicioni zamah: U avgustu devet ugovora za 2.500 radnih mesta

Komentari

Autor: Tanjug

04/08/2022

-

15:08

Ministarstvo privrede najavljuje novi investicioni zamah: U avgustu devet ugovora za 2.500 radnih mesta
Ministarstvo privrede najavljuje novi investicioni zamah: U avgustu devet ugovora za 2.500 radnih mesta - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Do sredine avgusta biće potpisano devet novih ugovora radi realizacije investicionih projekata vrednih 320 miliona evra koji će obezbediti 2.500 novih radnih mesta što je novi investicioni zamah u Srbiji, navodi Ministarstvo privrede u informaciji dostavljenoj Tanjugu.

Ministarka privrede Anđelka Atanasković izjavila je da Ministarstvo privrede s posebnom pažnjom ističe reinvesticije, jer nova ulaganja istih privrednih društava predstavljaju potvrdu privredne i političke stabilnosti Srbije i stabilnosti investicionog ambijenta.

Na spisku novih aktuelnih investicija su proširenje proizvodnog programa elektronske opreme za motorna vozila na postojećoj lokaciji u Pančevu, te servisni centar u Novom Sadu, što su investicije kompanije "ZF Pančevo".

„Shenchi Automotive“ će izgraditi proizvodni pogon za proizvodnju delova za motorna vozila u Kragujevcu, a "Stax Technologies“ ima investiciju za proizvodnja mašina i aparata opšte namene u Čačku.

Kompanija "Pons“ investiraće u automatizaciju procesa proizvodnje smrznutog peciva u Čačku, "Ecomex" će izgraditi proizvodni objekat za proizvodnju pržene kafe u Staroj Pazovi, a „Swisslion Takovo“ investiraće u automatizaciju postojećih kapaciteta za proizvodnju čokolade, keksa i biskvita u Vršcu.

Kompanija "Moka" investiraće u automatizacija pogona za pripremu i izradu testa, hleba i kolača u Čačku, a "Gorenje“ u proširenje proizvodnog pogona za proizvodnju frižidera u Valjevu.

U saradnji sa Ministarstvom privrede "Gorenje" realizuje sedmu investiciju pa u proširenje proizvodnog pogona investira 47 miliona evra do kraja 2024. a do kraja 2025. godine će zaposliti 1.020 novih radnika.

profimedia

 

"ZF Serbia" četvrti put investira u Srbiji, a do kraja do kraja 2027. godine u Pančevu otvoriti 589 novih radnih mesta i investirati 238 miliona evra.

Ta će kompanija investicionim projektom u Novom Sadu zaposliti 370 radnika i do kraja 2025. godine uložiti preko 6,7 miliona evra.

Drugom investicijom u Srbiji "Swisslion Takovo" će u Vršcu do kraja 2022. godine uložiti 1,6 miliona evra u završetak automatizacije postojećih kapaciteta.

„Shenchi Automotive Parts“ u Kragujevcu će do kraja 2026. godine investirati 7,9 miliona evra i zaposliti 127 novih radnika. Do kraja 2024. godine „Stax Technologies Konjevići“ izgradnjom novog pogona u Čačku investiraće 10,4 miliona evra i zaposliti 300 novih radnika.

U Čačku do kraja naredne godine "Moka Čačak" će uložiti 2,2 miliona evra, dok će pekara "Pons" uložiti 1,4 miliona evra.

"Ecomex" do kraja sledeće godine u opštini Stara Pazova otvoriće 30 novih radnih mesta i uložiti 4,8 miliona evra u proizvodni objekt.

Ministarstvo navodi da se do kraja očekuje zaključivanje novih ugovora o realizaciji investicionih projekata sa ulagačima sa kojima su pregovori završeni, a koji se odnose na prehrambenu industriju ("Belt", "Neoplanta", „Dijamant“), kao i automatizaciju proizvodnog procesa u proizvodnji farmaceutskih proizvoda.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis