Privreda

Ministar ekonomije Rusije: Ove godine pad privrede za 2,9 odsto, ponovni rast u 2023.

Komentari

Autor: Tanjug

06/09/2022

-

11:37

Ministar ekonomije Rusije: Ove godine pad privrede za 2,9 odsto, ponovni rast u 2023.
Ministar ekonomije Rusije: Ove godine pad privrede za 2,9 odsto, ponovni rast u 2023. - Copyright AP Photo/Dmitri Lovetsky, File

veličina teksta

Aa Aa

Ruska privreda će, kako se očekuje, ove godine zabeležiti pad od 2,9 odsto, a rast ponovo u 2023/24. godini, izjavio je ministar ekonomije Rusije Maksim Rešetnjikov, prenosi Rojters pozivajući se na ruske agencije.

Rusko Ministarstvo ekonomije saopštilo je da, u svom osnovnom scenariju, očekuje smanjenje BDP-a od 0,9 odsto u 2023. godini, što je bolje u odnosu na predvidanja od prošlog meseca o padu od 2,7 odsto.

Rešetnjikov je rekao da će se privreda vratiti u periode rasta na kvartalnoj osnovi već od kraja ove godine, sa smanjenjem za u 2023. na godišnjem nivouu zbog efekta visoke baze.

Ministarstvo ekonomije je, takođe, prognoziralo rast od 2,6 odsto u 2024. godini, u odnosu na 3,7 odsto koliko je predviđalo u avgustu.

Rešetnikov je rekao da je privreda na putu da ostvari rast BDP-a veći od tri odsto godišnje nakon 2024. godine.

Nove prognoze, kako je navedeno, predstavljaju značajno poboljšanje u odnosu na predviđanja iz prošlog meseca kada je Ministarstvo ekonomije prognoziralo smanjenje od 4,2 odsto za 2022. i pad BDP-a od 2,7 odsto u 2023. godini.

Rešetnjikov je rekao da su se očekivanja sada poboljšala, jer je ruska ekonomija nastavila da se nosi sa sankcijama zapadnih zemalja, uvedenih zbog Ukrajine, bolje nego što se to očekivalo.

Peskov: Ekonomski pokazatelji, razlog za umereni optimizam

Ruski ekonomski pokazatelji daju razlog za umereni optimizam, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima na pitanje kakvi se ekonomski scenariji razmatraju.

BDP će se smanjiti za nešto više od dva odsto do kraja 2022. godine, što je manje nego što je ranije bilo projektovano, dodao je on, prenosi TAS.

"Trenutno možemo navesti realne statisticke brojke koje imamo, a koje pružaju osnove za umereni optimizam do sada. Pad je manji od naših projekcija, jer će se BDP smanjiti za nešto više od dva odsto do kraja godine, iako je projektovan veći pad", rekao je Peskov.

Napomenuo je da je neophodno razraditi sve scenarije, kao i da se ulažu veliki napori kako bi se stabilizovala ekonomija zbog, kako je rekao, neprijateljskih akcija protiv Rusije.

Kaže se sada može samo nagađati koji faktori će imati jači uticaj na rusku ekonomiju i napomenuo da se "stepen predvidivost stalno smanjuje zbog trenutnog haosa u svetu, koji je u velikoj meri pokrenut sankcijama".

Komentari (0)

Biznis