Privreda

Novi adut srpskog izvoza: Inženjeri će u Novom Sadu uz pomoć robota praviti delove za nemačke proizvođače automobila

Komentari

Autor: Nataša Kovačev

25/10/2022

-

15:18

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U novu Kontinentalovu fabriku, najavljenu kao prva hi-tech fabrika u Novom Sadu i potencijalno najveće postrojenje automotiv sektora Kontinentala u svetu, počelo je useljavanje opreme i zaposlenih. Odatle bi, prema planu, do sredine sledeće godine trebalo da krene serijska proizvodnja inovativnih instrument tabli i ekrana za nemačku autoindustriju. Kada je obilazio postrojenje pre godinu dana, predsednik Srbije najavio je da će to biti strana kompanija sa najvećim doprinosom BDP-u zemlje, većim od dva odsto. U Kontinentalu danas kažu - nemaju preciznu računicu, ali ako se na tržištu ne pojavi veliki proizvođač automobila, imaju šansu da budu najveći izvoznici.

Može li transformacija automobilske industrije na globalnom nivou krenuti iz Novog Sada? Čelnici nemačke kompanije Kontinental, nakon pet godina u tom gradu, smatraju da može. Na površini od preko 30.000 kvadratnih metara, nepunih godinu i po dana od početka radova, počelo je useljavanje njihove druge, a za grad, kako su je nazvali, prve hi-tech fabrike. 

"Ova oprema koja dolazi je visokosofisticirana oprema. Šta to znači? Puno automatizacije, puno robotike. To iziskuje upravo kvalifikovanu radnu snagu koja nam je potrebna da bi radili na ovim linijama i da bi proizvodili na ovim linijama", kaže za Euronews Srbija Saša Milenković, rukovodila industrijskog inženjerstva u Kontinentalu.

Euronews/Printscreen

 

Na tim će linijama najpre započeti proizvodnju uzoraka, da bi potom krenula i serijska proizvodnja inovativnih instrument tabli i ekrana za velike nemačke proizvođače automobila. 

"Od jula, avgusta sledeće godine moći ćete da vidite naše proizvode u tim automobilima", najavljuje Milenković.

Da će ovo biti najznačajnija fabrika u Srbiji, najveći izvoznik i strana kompanija sa najvećim doprinosom BDP-u zemlje, rekao je prošlog novembra predsednik države. Njegovu računicu od očekivanih 2 odsto bruto domaćeg proizvoda u Kontinentalu ne mogu da potvrde, ali kažu - kada serijska proizvodnja krene, velike će biti i mogućnosti.

"Ako proizvodimo milione instrument tabli koje koštaju nekoliko stotina evra svaka, možete da vidite ko je najveći izvoznik iz Srbije i ako se nešto ne promeni, ako ne dođe neki veliki proizvođač automobila na primer, imamo šansu da budemo najveći izvoznik iz Srbije", kaže Saša Ćoringa, generalni direktor Kontinental Automotiv Srbija.

Očekuju da će udvostučiti broj zaposlenih

Njegova su očekivanja da inženjeri u Novom Sadu mogu da urade i više - da započnu transformaciju autoindustrije na globalnom nivou, razvijajući autonomnu vožnju. Oko 900 inženjera, zaposlenih u Kontinentalovom Razvojno-istraživačkom centru, radi na tome, dok ih je u proizvodnji za sada zaposleno 300. Očekuju da će za godinu dana udvostručiti taj broj.

"Srbija za sada može da pruži kvalifikovanu radnu snagu. Nije lako naći najbolje inženjere, ali iako ih ne nađemo sve sa iskustvom, mi se trudimo da ih prekvalifikujemo, da dobiju obuku i to radimo sa fakultetima i sa studentima", objašnjava Ćoringa.

Euronews/Printscreen

 

Planovi su im veliki, baš kao i površina koju su kupili. Tu nameravaju dalje da šire fabriku. Ipak, nisu imuni na dešavanja koja su poremetila svetsko tržište u automobilskoj industriji.

"Svetska ekonomija se suočava sa izazovima, pa su profiti pod pritiskom. To znači da se naše dalekosežno planiranje nastavlja. Naše namere ovde se nisu promenile. U Srbiju smo došli zbog strateškog partnerstva i planirano širenje nije upitno. Moraćemo ipak da vidimo da li možemo to da izvedemo brzinom kojom smo želeli ili ćemo zbog svih izazova morati da usporimo tempo", kaže Edvin van der Ka, direktor fabrike Kontinental Automotiv Sbija.

Euronews/Printscreen

 

Kontinental Automotiv je svoj Razvojno-istraživački centar otvorio u Novom Sadu 2018. godine, uz podršku države od devet i po miliona evra. Prošle godine otvorena je i njihova prva fabrika, a samo nekoliko meseci kasnije započeta je i izgradnja ovog, većeg postrojenja. Ukupna vrednost investicije procenjena je na 140 miliona evra, a tu nemačku kompaniju država je subvencionisala sa dodatnih 28 miliona.

Ko su najveći izvoznici?

U periodu od januara do septembra ukupna vrednost izvoza 15 najvećih izvoznika iz Srbije iznosila je 5,4 milijarde evra, a prva tri mesta zauzimaju kompanije iz Kine, Srbija Ziđin Majning, a zatim slede HBIS Grupa Srbija i Srbija Ziđin Koper.

Najveći izvoz je ostvario, prema podacima Ministarstva finansija, Ziđin Majning Brestovac u vrednosti od 769,5 miliona evra, zatim HBIS 679,5 miliona evra iz Smedereva, Srbija Ziđin Bor Koper 676,4 miliona evra, NIS Novi Sad 484,2 miliona evra, Tigar Tajers Pirot 370,8 miliona evra i Henkel Srbija iz Beograda 368,9 miliona evra.

Zatim slede Leoni iz Prokuplja 309,1 miliona evra, ZF Srbija iz Pančeva 273,2 miliona evra, Boš Beogad 241,8 miliona evra, HIP - Petrohemija Pančevo 241,5 miliona evra, Jura koporacija Rača 233,3 miliona evra, Hemofarm Vršac 213,1 milion evra, Grundfos Srbija Inđija 195,7 miliona evra, Filip Moris Niš 175,4 miliona evra i Gorenje Valjevo 172,7 miliona evra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis