Privreda

Fleš procena RZS: Rast bruto domaćeg proizvoda 1,1 odsto u trećem kvartalu, u septembru pad industrijske proizvodnje

Komentari

Autor: Tanjug

31/10/2022

-

14:35

Fleš procena RZS: Rast bruto domaćeg proizvoda 1,1 odsto u trećem kvartalu, u septembru pad industrijske proizvodnje
Fleš procena RZS: Rast bruto domaćeg proizvoda 1,1 odsto u trećem kvartalu, u septembru pad industrijske proizvodnje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u trećem kvartalu 2022. godine iznosio je 1,1 procenta u odnosu na isto tromesečje prošle godine, prema današnjoj fleš proceni Republičkog zavoda za statistiku. Obračun BDP za treći kvartal, koji je detaljniji i koji se izvodi na nižim nivoima agregiranja, biće objavljen 30. novembra 2022. godine.

RZS je objavio i da je industrijska proizvodnja u Srbiji opala je u septembru za 0,3 posto u odnosu na isti mesec 2021, a u odnosu na prosek u prošloj godini je porasla za 1,9 procenata. U periodu januar-septembar 2022. godine, indistrijska proizvodnja je bila za 1,9 odsto veća nego u istom lanjskom periodu.

Prema desezoniranim podacima, ukupna industrijska proizvodnja je u septembru porasla u odnosu na avgust za 1,0 procenat, pri čemu je prerađivačka industrija povećana za 0,2 posto.

Posmatrano po sektorima, u septembru je na godišnjem nivou u rudarstvu ostvaren rast od 1,3 posto, u prerađivačkoj industriji pad od 0,6 odsto, dok je sektor snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija ostao na istom nivou.

Proizvodnja kapitalnih proizvoda je porasla za 15,8 procenata u odnosu na septembar prošle godine, a proizvodnja energije za 0,1 posto, dok je pad zabeležen u proizvodnji netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 5,8 odsto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,3 i intermedijarnih proizvoda, osim energije, za 0,6 procenata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis