Privreda

Poreska uprava: U primeni zakonske promene koje bi trebalo da olakšaju poslovanje privrednicima i da im smanje troškove

Komentari

Autor: Tanjug

14/11/2022

-

14:32

Poreska uprava: U primeni zakonske promene koje bi trebalo da olakšaju poslovanje privrednicima i da im smanje troškove
Poreska uprava: U primeni zakonske promene koje bi trebalo da olakšaju poslovanje privrednicima i da im smanje troškove - Copyright Fonet/Milica Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Nastavljaju se reforme poreske uprave i od sledeće godine bi trebalo da prestane obaveza podnošenja poreske prijave u nekim slučajevima, kao što su privremeni prekid ili prestanak obavljanja delatnosti ili promena sedišta preduzetnika, izjavio je danas Dragan Agatunović iz Poreske uprave.

On je na skupu posvećenom fiskalnim i finansijskim aspektima poslovanja preduzetnika rekao da se od ove i ostalih zakonskih promena koje se se sada pripremaju, a koje bi trebalo da počnu da se primenjuju od 1. januara 2023. godine očekuje da olakšaju poslovanje privrednicima i smanje im troškove.

Prema njegovim rečima na olakšicama za poreske obveznike radilo se i do sada, između ostalog uvođenjem predvidivosti poreske obaveze, što praktično znači da obveznici na početku godine znaju iznos obaveze koja ih očekuje u toj godini.

"Masovno donošenje resenja se radi sredinom januara za tekući godinu i tako obveznici znaju iznos zaduženja po osnovu poreza i doprinosa za svaki mesec u toj godini. Rešenja se donose u elektronskoj formi i postavljamo ih na portal poreske uprave odakle obveznik može da ih preuzme u svakom trenutku", istakao je on.

Podsetio je da je na portalu poreske uprave uveden i kalkulator poreza i doprinosa.

Osnovano 4.500 firmi više nego prošle goine

Menadžerka za regulatornu reformu NALED-a Irena Ðorđević je navela da prema podacima Agencije za privredne registre u Srbiji trenutno posluju 135.533 privredna društva i 305.317 preduzetnika.

U prvih šest meseci ove godine registrovano je osnivanje 25.816 privrednih subjekata što je za 4.520 više nego u istom periodu prošle godine. Broj registrovanih privrednih društava osnovanih u prvih šest meseci je veći za 12,5 odsto, a broj osnovanih preduzetnika je povećan za 23,9 odsto, odnosno sa 16.347 u 2021. na 20.247 u ovoj godini.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis