Privreda

APR: U registar firmi sa udelom državnog vlasništva upisano 314 preduzeća

Komentari

Autor: Tanjug

27/12/2021

-

14:34

APR: U registar firmi sa udelom državnog vlasništva upisano 314 preduzeća
Dubravka Drakulić i Milan Lučić - Copyright apr.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

Na sajtu Agencije za privredne registre (APR) od danas se nalazi baza podataka preduzeća koja imaju udela državnog vlasništva, a trenutno je u toj bazi evidentirano 314 preduzeća. Jedinstvenu bazu podataka za preduzeća u kojima država ima vlasništvo predstavili su danas predstavnici Ministarstva privrede i APR-a, koji su poručili da će ta inovativna digitalna platforma omogućiti transparentnost podataka, uz jednostavnu i brzu pretragu željenih informacija.

Pomoćnik ministra Dubravka Drakulić istakla je da je ovo prvi korak u ispunjenju Akcionog plana u okviru Strategije državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima koji su u vlasništvu države za period od 2021. do 2027. godine. Navela je da je cilj Strategije održivo i efikasno upravljanje preduzećima u državnom vlasništvu, što, dodaje, pokazuje opredeljenje Vlade Srbije za reformu u toj oblasti.

"Zbog toga će reforma javnih preduzeća postati sveobuhvatnija, jer će se proširiti na sve privredne subjekte u kojima država ima vlasništvo, a sve to sa ciljem da građani, privreda i celokupna ekonomija osete korist od novog koncepta vlasničkog upravljanja", rekla je Drakulić na predstavljanju novog registra.

Istakla je da će danas predstavljena baza omogućiti dostupnost velikog broja podataka, do kojih se, kako kaže, do sada dolazilo na teži način i dodaje da ova baza predstavlja doprinos digitalizaciji privrede.

"Puštanjem u rad ove baze, Ministarstvo privrede je ispunilo jednu višegodišnju potrebnu da se stvori jedna interaktivna evidencija, koja će pored podataka o privrednim subjektima u kojima država ima vlasništvo, sadržati i podatke o imovinu i zavisnim društvima tih preduzeća", objasnila je Drakulić.

APR vodi 10 registara

Direktor APR Milan Lučić naveo je da Agencija trenutno vodi 10 registara i evidencija kao poverene poslove iz nadležnosti Ministarstva privrede.

"Zajedno sa Ministarstvom privrede napravili smo ovu elektronsku evidenciju privrednih subjekata u kojima država ima vlasništvo, koja je od danas objavljena na internet stranici Agencije", rekao je Lučić i dodao da je trenutno u evidenciji 314 preduzeća.

Ističe da se u okviru evidencije objavljuje pregled poslovnih podataka, pravni status i procenat učešća države u vlasništvu privrednih subjekata, podaci o osnivanju i promenama registrovanim u tim i drugim subjektima koji imaju uticaj na firmu u vlasništvu države.

Lučić je naveo da se pored toga objavljuju odluke registratora, na osnovu kojih su registrovani osnivanje i promene podataka o članovima, zakonskim zastupnicima, članovima nadzornih i izvršnih odbora, kapitalu, ograncima i drugi statusni podaci privrednih subjekata, kao i osnivačka akta, statuti i druga dokumenta tih subjekata.

Ukazao je da se evidencija podataka automatski ažurira podacima iz Registra privrednih subjekata, pa će, dodaje, Agencija uz ostale poslovne i finansijske podatke, obezbediti i transparentnost poslovnih podataka o privrednim subjektima u vlasništvu države.

Naime, Strategija državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima koji su u vlasništvu države za period od 2021. do 2027. godine, izrađena je uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Predstavlja jedinstveni akt koji pruža stratešku viziju i uputstva u vezi sa ciljevima vlasničkog upravljanja nad privrednim subjektima, ciljevima finansijskih i javnih politika, kao i principima korporativnog upravljanja i praksama nadzora nad privrednim subjektima u skladu sa medunarodnim standardima i najboljom praksom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis