Privreda

Privredna komora: Ronjenje bi moglo da postane nova značajna privredna delatnost u Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

10/02/2023

-

17:49

Privredna komora: Ronjenje bi moglo da postane nova značajna privredna delatnost u Srbiji
Privredna komora: Ronjenje bi moglo da postane nova značajna privredna delatnost u Srbiji - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Nova značajna privredna delatnost u Srbiji bi mogla da postane ronjenje i to komercijalno, industrijsko, poslovno i rekreativno, jer se u narednim godinama u našoj zemlji planira realizacija velikog broja infrastrukturnih projekata na i pod vodom, ocenili su učesnici radionice "Potencijal za razvoj i unapređenje sektora komercijalnog ronjenja u Srbiji", u Privrednoj komori Srbije.

Na skupu je rečeno da će tržište ronilačke opreme dostići vrednost od 5,5 milijardi dolara do kraja 2023. godine. Događaj je na jednom mestu okupio predstavnike vojske i policije, akademske zajednice, kao i predstavnike sektora komercijalnog ronjenja, korisnika usluga ronjenja, regulatornih institucija, a sa ciljem razmene različitih iskustava i podizanje svesti za osnaživanje i rast ovog sektora.

Radionica je okupila i specijalne goste i eksperte iz Sjedinjenih Američkih Država, Tonija Grinvuda, izvršnog direktora Međunarodnog udruženja ronilačkih izvođača radova – ADCI Fila Njuzsuma i šefa za inovacije u kompaniji "SmartDives" iz UAE Jovanu Sokolović.

mod.gov.rs

 

"Primena ronilačkog znanja i veština je mnogo svestranija, te ne uključuje samo spasilačke akcije. Ronjenje kao rastuća komercijalna delatnost nalazi sve veću primenu u različitom oblastima privrede a stručne obuke, znanje i iskustvo neprocenjivi su za opstanak brojnih korporacija koje zavise od veština ronilaca", izjavio je ekspert za oblast ronjenja i predsednik konsultantske kompanije Diving Safety Management Services (DSMS) Toni Grinvud.

Bojana Krstić iz Službe za inovacije PKS je rekla da su učesnici imali priliku da se upoznaju sa internacionalnim standardima i novim propisima u oblasti ronjenja i podvodnih radova, svetskim dostignućima u oblasti hidrotehničkih radova i razvoju podvodnih robotizovanih aparata, kao i metodologiji i sistemima za ronjenje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis