Briselske vesti

Evropski savet usvojio odluku o sastavu budućeg saziva EP, imaće 15 poslanika više

Komentari

Autor: FoNet

22/09/2023

-

23:39

Evropski savet usvojio odluku o sastavu budućeg saziva EP, imaće 15 poslanika više
Evropski savet usvojio odluku o sastavu budućeg saziva EP, imaće 15 poslanika više - Copyright AP Photo/Jean-Francois Badias, File

veličina teksta

Aa Aa

Evropski savet usvojio je odluku o sastavu budućeg saziva Evropskog parlamenta, koji će u odnosu na sadašnji saziv imati 15 poslanika više.

Odlukom Evropskog saveta određuje se broj poslanika koji će biti izabran u svakoj državi članici na izborima za Evropski parlament za period 2024 - 2029. godina, prenosi Hina.

Umesto sadašnjih 705, Evropski parlament će u narednom sazivu imati 720 poslanika, a 15 dodatnih mesta podeliće 12 država.

Po dva dodatna poslanika dobiće Francuska, Španija i Holandija, a po jednog Austrija, Danska, Belgija, Poljska, Finska, Slovačka, Irska, Slovenija i Letonija.

Današnja odluka omogućava državama članicama da donesu odgovarajuće mere za organizovanje evropskih izbora, koji će biti održani između 6. i 9. juna naredne godine.

Broj poslanika u Evropskom parlamentu iz svake države članice EU približno je razmeran broju stanovnika, pri čemu sledi načelo opadajuće proporcionalnosti, pa nijedna država ne može imati manje od šest, ni više od 96 poslanika, a njihov ukupan broj ne može biti veći od 751.

Poslanici u Evropskom parlamentu svrstani su prema političkoj pripadnosti, a ne po državljanstvu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa