Briselske vesti

Evropa sve više skreće udesno, EPP nagoveštava velike promene: Da li je u EU na pomolu velika koalicija desno od centra?

Komentari

Autor: Euronews

08/03/2024

-

19:31

Evropa sve više skreće udesno, EPP nagoveštava velike promene: Da li je u EU na pomolu velika koalicija desno od centra?
Evropa sve više skreće udesno, EPP nagoveštava velike promene: Da li je u EU na pomolu velika koalicija desno od centra? - Copyright Tanjug/AP, profimedia, AP/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Grupa EPP desnog centra ili Evropska narodna stranka godinama je povlačila crvenu liniju kada je u pitanju saradnja sa evroskeptičnim, krajnje desnim snagama u Evropskom parlamentu. Međutim, ta linija bi se mogla pomeriti nakon evropskih izbora u junu, piše Euronews.

Samopouzdanje se moglo osetiti u vazduhu, kada je EPP u četvrtak započela svoju predizbornu kampanju u Bukureštu. Predviđa se da će grupacija dobiti skoro četvrtinu glasova i pobediti na junskim izborima za EP, čime bi ostala najveća frakcija u Evropskom parlamentu.

Ali, s obzirom na to da njihov udeo glasova stagnira, a druge mejnstrim stranke se osipaju, dok krajnja desnica raste, nameće se pitanje da li će EPP flertovati sa populističkim partnerima koje je ranije smatrao nepodobnim.

To je pogotovo aktuelno jer su stranke članice grupe to već učinile u nekim prestonicama EU.

Glavna kandidatkinja EPP Ursula fon der Lajen obećala je da će nakon glasanja graditi mostove samo sa proevropskim, pro-NATO i proukrajinskim strankama. Proteklih decenija grupa je formirala „velike koalicije“ sa centrom i levim centrom.

Moguće formiranje uporišta evroskeptičnih snaga u Briselu?

Međutim, kako birači počinju da naglo naginju udesno, EPP ne isključuje nove koalicije sa članovima Evropskih konzervativaca i reformista (ECR), čime bi se formiralo uporište evroskeptičnih snaga u Briselu.

Predsednica stranke ECR Đorđa Meloni ublažila je anti-EU retoriku, zahvaljujući kojoj je izabrana za premijerku Italije krajem 2022. godine, i uspostavila bliski odnos sa Fon der Lajen. Sada se šire spekulacije da bi članovi njene partije Fratelli d’Italia (Braća Italije) u Evropskom parlamentu mogli da postignu neformalni sporazum o saradnji sa EPP u narednom sazivu.

Tanjug AP/Roberto Monaldo/LaPresse via AP

 

Češka delegacija ECR se takođe smatra umerenim partnerom kompatibilnim sa desnim centrom, izjavilo je nekoliko delegata EPP za Euronews.

„Desničarske stranke su veoma različite u zemljama članicama EU. Alternativu za Nemačku (AfD) ne možemo staviti u isti koš kao, na primer, ODS u Češkoj (Građanska demokratska partija prim. prev.), koja je ranije bila evroskeptična, ali sada očigledno nije“, rekao je nemački poslanik Peter Lize za Euronews.

Tajani: U institucijama EU ne postoje samo socijalisti, nego i druge snage

Ipak, "ozloglašena" Partija Finaca, španski Voks i francuski nacionalistički pokret Reconkuete!, koji takođe pripadaju ECR-u, suočavaju se sa sa otporom leve strane političkog spektra u okviru EPP, što razbija spremnost njihovih kolega desnog centra da se udruže sa konzervativcima iz desnice.

Tanjug/AP/Andrea Comas

 

Odgovarajući na pitanje Euronews-a, italijanski ministar spoljnih poslova i potpredsednik EPP Antonio Tajani, čija je partija desnog centra Forca Italija u vladi sa ekstremno desnim grupama, jasno je izrazio spremnost EPP da formira nove saveze koji bi zamenili veliku koaliciju.

"Nadam se da možemo da radimo sa ECR-om, da možemo da radimo sa liberalima. Svakako ne treba da mislimo da u institucijama EU postoje samo socijalisti. Postoje druge snage, druge realnosti, među njima su konzervativci i liberali, pa ćemo videti kakvi će biti izborni rezultati. Ako konzervativci, kao što su nedavno pokazali, stanu na stranu evropeizma, stanu na stranu atlantizma, spremni smo na dijalog i diskusiju sa njima", rekao je Tajani.

U glavnim gradovima, krajnja desnica prelazi u mejnstrim

Pokazatelji marša krajnje desnice prema evropskom političkom mejnstrimu nisu novi. Iako se na prethodnim evropskim izborima pokazalo da je pretnja prenaduvana, ona se čini realnom 2024.

U Holandiji, Gert Vilders je u pregovorima o koaliciji nakon zadivljujuće pobede na prošlogodišnjim nacionalnim izborima. Nacionalni skup Marin Le Pen komotno je na vrhu anketa u Francuskoj. Nova snaga krajnje desnice poremetila je dvostranačku dominaciju u Portugalu. Alternativa za Nemačku je na udobnoj drugoj poziciji u nemačkim anketama, uprkos tome što su frakcije stranke sudovi proglasili ekstremističkim.

Tanjug AP/Daniel Cole

 

Predviđa se da će krajnje desničarske ili antievropske stranke biti prve u devet država članica, uključujući Francusku i Italiju, i druge u još devet, na izborima u junu.

Vodeće konzervativne stranke u nekoliko država članica EU već su prekoračile „sanitarni kordon“ koji je osmišljen da drži "marginalne" grupe pod kontrolom.

Stranke članice EPP-a vladaju u koaliciji ili uz podršku krajnje desnih ili evroskeptičnih partija u Češkoj, Finskoj, Italiji i Švedskoj. U još nekolicini zemalja, uključujući Austriju, Portugal i Španiju, koalicioni dogovori između centra i krajnje desnice postali su uobičajeni na regionalnom nivou.

Stranke članice EPP u Evropi

Stranke povezane sa EPP-om su u vladinoj koaliciji ili dogovoru sa krajnjom desnicom ili evroskepticima u četiri države članice.

Međutim, EPP kaže da Evropa takođe mora da bude budna kada su desničarske i levičarske snage na rubu političkog spektra u pitanju.

„Našu mirnu i ujedinjenu Evropu izazivaju kao nikada ranije populisti, nacionalisti, demagozi, bilo da je reč o krajnjoj desnici ili krajnjoj levici“, rekla je Fon der Lajen na kongresu u Bukureštu.

Ipak, mnogi politički prioriteti grupe EPP, navedeni u njenom izbornom manifestu, sugerišu da ta grupa prihvata ideologije tvrde desnice kako bi sprečila egzodus glasača ka ekstremno desničarskim snagama koje je izazivaju.

Manifest uključuje predlog da se zahtevi za azil za one koji traže utočište u EU predaju takozvanim „sigurnim“ trećim zemljama, na osnovu modela Ruande koji je osmislila Velika Britanija.

Upitana o legalnosti ideje, Fon der Lajen je uveravala novinare: „Apsolutno je jasno da šta god da uradimo biće u potpunom skladu sa našim obavezama prema EU i međunarodnom pravu“, dodajući da je koncept sigurnih trećih zemalja već sadržan u pravu EU.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa