Evropa

Još jedan kandidat AfD postao gradonačelnik u Saksoniji: Rolf Vajgard ubedljivo pobedio na lokalnim izborima

Komentari

Autor: dpa

04/03/2024

-

10:12

Još jedan kandidat AfD postao gradonačelnik u Saksoniji: Rolf Vajgard ubedljivo pobedio na lokalnim izborima
Još jedan kandidat AfD postao gradonačelnik u Saksoniji: Rolf Vajgard ubedljivo pobedio na lokalnim izborima - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kandidat AfD-a Rolf Vajgand pobedio je na izborima za gradonačelnika mesta Gros Širma u centralnoj Saksoniji. Prema preliminarnim rezultatima izbora, on je u nedelju u prvom krugu dobio 59,4 odsto glasova, prenosi agencija dpa.

Vajgand, koji je član parlamenta Saksonije, imao je dva protivnika u na izborima. Andre Erler iz Nezavisnog udruženja građana je dobio 22,3 odsto, dok je Gunter Čomler iz Hrišćansko demokratske unije (CDU) osvojio 18,2 procenta.

Izbori u varoši od 5.500 stanovnika morali su da se održe zbog samoubistva dugogodišnjeg gradonačelnika Volkmara Šrajtera prošle jeseni. Vajgand se takođe kandidovao na prethodnim izborima za gradonačelnika, ali je poražen od Šrajtera.

On je drugi kandidat AfD-a koji je dospeo na mesto gradonačelnika u Saksoniji. Prvi je bio Tim Lohner, koji je tek nedelje preuzeo dužnost gradonačelnika Pirne. Lohner nije član AfD-a, ali ga je stranka nominovala za izbore.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa