Evropa

Protesti protiv desničara u Nemačkoj dali prve rezultate: AfD izgubio četiri odsto podrške za mesec dana

Komentari

Autor: Tanjug

17/02/2024

-

17:55

Protesti protiv desničara u Nemačkoj dali prve rezultate: AfD izgubio četiri odsto podrške za mesec dana
Protesti protiv desničara u Nemačkoj dali prve rezultate: AfD izgubio četiri odsto podrške za mesec dana - Copyright Tanjug AP/Ebrahim Noroozi

veličina teksta

Aa Aa

Istraživanje javnog mnjenja koje je Institut za politička i tržišna istraživanja (INSA) sproveo za "Bild am zontag", pokazuje da je desničarska partija Alternativa za Nemačku (AfD) ove nedelje pala na 19 odsto podrške nemačkih birača. 

Ona ima jedan procentni poen manje nego pre nedelju dana i čak četiri procentna poena manje nego u januaru. 

AfD trenutno ima podršku manje birača nego u junu 2023. godine, navodi list.

Više stotina hiljada ljudi protestovalo je proteklih sedmica širom Nemačke, u znak protesta protiv rastuće popularnosti ekstremne desnice i politike desničarske AfD.

Protesti su bili odgovor na istraživanje medijske kuće Korektiv, koja je otkrila da su se radikalni desničarski krugovi sastali sa zvaničnicima AfD-a i vodećim šefom desničarskog ekstremističkog Identitarnog pokreta u Potsdamu u novembru 2023. kako bi razgovarali o deportaciji više miliona imigranata, uključujući i neke sa nemačkim državljanstvom.

AfD je osnovana 2013. kao evroskeptična partija, a u Bundestag je prvi put ušla 2017. godine. 

Prema istraživanjima pre protesta, ova stranka je na federalnom nivou uživala podršku 23 odsto birača i zauzimala drugo mesta, što je znatno više nego na izborima 2021. kada je osvojila nešto više od 10 odsto glasova.

Ankete pokazuju da je najpopularnija u istočnoj Nemačkoj uključujući pokrajine Brandenburg, Saksoniju i Tiringiju gde se ove godine održavaju regionalni izbori.

INSA je anketirao 1.203 osobe između 12. i 16. februara 2024. i maksimalna tolerancija greške je plus/minus 2,9 procentnih poena. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa