Briselske vesti

EP uskoro podnosi tužbu protiv Evropske komisije: Postupak koji bi mogao da zakomplikuje kandidaturu Fon der Lajen

Komentari

Autor: Tanjug

14/03/2024

-

21:31

EP uskoro podnosi tužbu protiv Evropske komisije: Postupak koji bi mogao da zakomplikuje kandidaturu Fon der Lajen
EP uskoro podnosi tužbu protiv Evropske komisije: Postupak koji bi mogao da zakomplikuje kandidaturu Fon der Lajen - Copyright Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola saopštila je danas da će EP do 25. marta podneti tužbu protiv Evropske komisije zbog odluke da krajem prošle godine odmrzne milijarde sredstava za Mađarsku. 

Lideri političkih grupa u Evropskom parlamentu ranije danas saglasili su se da pred Evropskim sudom pravde pokrenu postupak koji bi mogao da zakomplikuje kandidaturu Ursule fon der Lajen za drugi mandat na čelu Evropske komisije, prenosi Fajnenšel tajms.

Pokretanje postupaka podržale su sve velike stranke, uključujući Evropsku narodnu partiju (EPP), koja je prethodno podržala kandidaturu Fon der Lajenove.

Prošle nedelje, parlamentarni odbor za pravna pitanja podržao je predlog da se Evropska komisija izvede pred sud zbog kršenja obaveze da zaštiti novac poreskih obveznika od zloupotrebe.

Evropska komisija je krajem prošle godine odblokirala 10,2 milijarde evra zamrznutih sredstava EU namenjenih Budimpešti, koji su bili blokirani zbog zabrinutosti za ljudska prava i vladavinu zakona u toj zemlji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa