Briselske vesti

Evropska komisija odlučila: Članice EU moraju da prihvate izbeglice iz Avganistana

Komentari

Autor: Euronews

18/08/2021

-

19:01

Evropska komisija odlučila: Članice EU moraju da prihvate izbeglice iz Avganistana
Evropska komisija odlučila: Članice EU moraju da prihvate izbeglice iz Avganistana - Copyright Tanjug AP/Shekib Rahmani

veličina teksta

Aa Aa

Zemlje članice EU moraju da prihvate ljude iz Avganistana koji su "u neposrednoj opasnosti", saopštila je Evropska komisija.

"Novinari, osoblje nevladinih organizacija i zagovornici ljudskih prava u Avganistanu su među onima koji su najugroženiji, posebno žene", rekla je komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

"Moramo ponuditi legalne, sigurne i organizovane puteve ka EU ... Pozivam države članice da pojačaju svoje angažovanje, da povećaju kvote za preseljenje kako bi pomogle onima kojima je potrebna međunarodna zaštita", dodala je Johanson, prenosi Euronews.

Talibani su u sredu pucali u vazduh na aerodromu u Kabulu kako bi razbili protest i rasterali masu ljudi.

U  međuvremenu, svrgnuti avganistanski predsednik Ašraf Gani i njegova porodica doputovali su u Ujedinjene Arapske Emirate nakon što su za vikend napustili Avganistan, navodi zvanična novinska agencija UAE.

Ulaskom talibana u Kabul, mnogi Avganistanci, ali i osoblje savezničkih snaga, očajnički pokušavaju da napuste zemlju. Haos je nastao na vojnom aerodromu kada su hiljade ljudi ušle na pistu u pokušaju da se ukrcaju u avione koji odlaze iz zemlje.

Tanjug AP/AP Photo

 

Talibani su se danas sastali sa bivšim zvaničnicima srušene vlade koju podržava Zapad i bivšim predsednikom Hamidom Karzaijem. Vodeći talibanski politički lideri, među kojima je i suosnivač Mula Abdul Gani Baradar, vratili su se u zemlju iz Katara.

Evropska unija obustavila je isplate razvojne pomoći Avganistanu jer je zemlja sada pod kontrolom talibana, ali istovrememo razmatra da li da poveća humanitarnu pomoć.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj je poručio da će Evropska unija morati da sarađuje sa talibanima kako bi pružila podršku avganistanskom narodu, čak i ako ih EU ne bude priznala kao legitimnu vlast u Avganistanu. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa