Fokus

Odbegli predsednik Avganistana otišao u Ujedinjene Arapske Emirate

Komentari

Autor: CNN

18/08/2021

-

15:52

Odbegli predsednik Avganistana otišao u Ujedinjene Arapske Emirate
Odbegli predsednik Avganistana otišao u Ujedinjene Arapske Emirate - Copyright Tanjug/AP Photo/Rahmat Gul

veličina teksta

Aa Aa

Odbegli predsednik Avganistana Ašraf Gani, koji je napustio tu zemlju u nedelju, nakon što su talibanski borci približili prestonici Kabulu, nalazi se u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje potvrdilo je, nakon nekoliko dana spekulacija, da se Gani nalazi u UAE, javlja CNN.

"Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje UAE može da potvrdi da su UAE primile Ašrafa Ganija i njegovu porodicu u zemlju iz humanitarnih razloga", navodi se u saopštenju.

Talibani su nedugo po povlačenju trupa SAD i zapadanih saveznika ušli i preuzeli punu kontrolu nad Kabulom. Evakuacije građana i dalje traju, a juče je održana prva konferencija za štampu talibanskih predstavnika. Njihov portparol, Zabihulah Mudžahid, rekao je da je u pitanju "momenat za ponos" i da su "stranci proterani posle 20 godina".

Oglasile su se i međunarodne organizacije, poput Uneska koji je pozvao na zaštitu kulturnog nasleđa u Avganistanu, ali i Evropske unije, čiji je visoki predstavnik Žozep Borelj rekao da će ovaj evropski blok sarađivati sa avganistanskom vladom nakon povratka talibana na vlast, "ako budu poštovali osnovna prava i ako budu sprečili terorizam".

Takođe, potpredsednik Avganistana Amrula Saleh proglasio je sebe vršiocem dužnosti predsednika države i pozvao na otpor talibanima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet