Fokus

Predsednik koji nije imao odgovor za talibane: Ko je Ašraf Gani?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, AFP, Guardian, Reuters

16/08/2021

-

19:29

Predsednik koji nije imao odgovor za talibane: Ko je Ašraf Gani?
Ašraf Gani - Copyright AP/Rahmat Gul

veličina teksta

Aa Aa

Nedugo nakon što su talibani u nedelju stigli do oboda prestonice Avganistana, predsednik te zemlje Ašraf Gani napustio je predsedničku palatu u Kabulu i prepustio je pobunjenim borcima, rekavši da želi da izbegne krvoproliće. 

Ovaj akademik, koji je dva puta izabran za predsednika Avganistana, školovao se u SAD i veiki deo svog života proveo van Avganistana. Iz Kabula je navodno otišao u Uzbekistan, a sa položaja odlazi bez ipsunjenja obećanja datih u izbornim kampanjama.

Gani je dva puta izabran za predsednika i to oba puta na osporavanim izborima. Bio je akademik Svetske banke, a otišao je iz zemlje ne rekavši gde ide.

"Bivši predsednik je napustio Avganistan, prepuštajući ljude ovoj situaciji", rekao je Abdulah Abdulah, koji predvodi vladin mirovni proces, u video poruci, prenosi AFP.

Kako je on sam objavio na Fejsbuku - "otišao je da bi se izbeglo krvoproliće".

Tanjug/AP/Zabi Karimi

 

Vodio zemlju od 2014.

Gani je prvi put izabran za predsednika 2014. godine. Dužnost je preuzeo od Hamida Karzaija, koji je predvodio Avganistan nakon što su SAD izvršile invaziju 2001. godine, te je nadgledao završetak američke borbene misije, skoro potpuno povlačenje stranih snaga iz zemlje i delimično mirovni proces sa pobunjenim talibanima.

Uprkos stalnim napadima talibana na njegovu vladu i snage bezbednosti, Gani je započeo mirovne procese sa pobunjenicima u glavnom gradu Katara - Dohi - 2020. godine.

Tokom svoje vlasti uspeo je da postavi novu generaciju mladih, obrazovanih Avganistanaca na vodeće položaje u vreme kada je koridore moći u zemlji okupirala nekolicina elitinih ličnosti, piše "Rojters".

Obećao je da će se boriti protiv sve veće korupcije, popraviti osakaćenu ekonomiju i pretvoriti zemlju u regionalno trgovinsko središte između centralne i južne Azije, ali nije uspeo da ispuni većinu tih obećanja.

Antropolog, obučen u SAD, 72-godišnji Gani, doktorirao je na njujorškom Univerzitetu Kolumbija, a magazin "Forin Polisi" ga je 2010. godine proglasio jedinom od "100 najvećih svetskih mislilaca", prenosi "Gardijan".

EPA/Pete Marovich / POOL

 

Težak put do predsedničke funkcije

Gotovo četvrtinu veka Gani je proveo van Avganistana tokom burnih decenija sovjetske vlasti, građanskog rata i godina talibana na vlasti. U tom periodu radio je kao akademik u SAD, a kasnije u Svetskoj banci i Ujedinjenim nacijama širom istočne i južne Azije.

Nekoliko meseci nakon američke invazije, podneo je ostavku na svoja mesta u međunarodnim organizacijama i vratio se u Kabul kako bi postao viši savetnik novoimenovanog predsednika Karzaija.

Radio je kao ministar finansija u Avganistanu 2002. godine, ali se nije saglasio sa Karzaijem, a 2004. godine imenovan je za kancelara Univerziteta u Kabulu, gde je smatran reformatorom.

Prvi put se za predsednika kandidovao 2009. godine, ali je osvojio tek četvrto mesto, sa oko četiri odsto glasova. Ipak, Ustav je Karzaiju zabranjivao i treći mandat, te je Gani 2014. imao uspešnu kampanju, a ponovo je izabran za predsednika 2019. godine.

Njegov odnos sa Vašingtnom i drugim zapadnim prestonicama bio je, međutim, nelagodan.

Gani je te 2014. izabran na osnovu obećanja da će "popraviti" Avganistan. Ipak, kako navodi AFP, ostao je upamćen po tome što je malo napredovao u borbi protiv duboko ukorenjene vladine korupcije.

Kako je za Euronews Srbija rekao Mirko Dautović, spoljnopolitički analitičar i stručnjak za Bliski istok, Gani je veoma nepopularan u Avganistanu.

"Treba napomenuti da je predsednik Gani vrlo nepopularan u Avganistanu, da je prethodne izbore verovatno dobio izbornom krađom. Nema nikakvo uporište u populaciji, njegova vlast je notorno korumpirana i sklona bila manipulacijama, koristila je interetničke konflikte u Avganistanu da bi ostao na vlasti", naveo je on.

U svojim poslednjim godinama na vlasti, Gani je gledao kako je prvo bio isključen iz razgovora između Vašingtona i talibana koji su otvorili put za izlazak SAD iz Avganistana, a zatim su ga njegovi američki saveznici primorali da puste 5.000 okorelih pobunjenika kako bi zaključili dogovor koji se nikada nije ostvario.

Talibani su ga obacili kao "marionetu", a Gani je tokom poslednjih meseci boravka u predsedničkoj palati ostavio imao malo uticaja i njegove reči nisu učinile ništa za poboljšanje njegove reputacije kod Avganistanaca.

Oženjen je Rulom, koju je upoznao dok je studirao na američkom univerzitetu u Libanu i ima dvoje dece.

Komentari (0)

Svet