Fokus

Savet bezbednosti zakazao raspravu o Avganistanu, odbegli predsednik tvrdi - talibani su pobedili

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

15/08/2021

-

21:48

Savet bezbednosti zakazao raspravu o Avganistanu, odbegli predsednik tvrdi - talibani su pobedili
Talibani u predsedničkoj palati u Kabulu - Copyright Tanjug/AP/Zabi Karimi

veličina teksta

Aa Aa

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija u ponedeljak, 16. avgusta će održati sednicu posvećenu situaciji u Avganistanu.


Sednica će biti održana u 16 sati na zahtev Estonije i Norveške, javlja AP.

Prema rečima diplomata UN, generalni sekretar Antonio Gutereš obavestiće članice saveta o situaciji nakon što su talibani preuzeli avganistansku prestonicu Kabul.

Talibani su saopštili da kontrolišu celu teritoriju Avganistana, a predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju nakon što su danas ušli u prestonicu.

Gani je na Fejsbuku poručio da je napustio Avganistan kako bi izbegao sukobe sa talibanima i sprečio krvoproliće.

"Uveren sam da bi, da sam ostao, bezbroj batriota bilo ubijeno i da bi Kabul bio uništen. Talibani su pobedili, i sada je u njihovim rukama čast i imovina zemlje", napisao je Gani.

Postoje različite informaicje o tome gde je Gani otišao. Dok Njujork Tajms i Al Džazira pišu da je odleteo u Uzbekistan, a Rojters u Tadžikistan, "Kabul njuz" javlja da je njegova destinacija ipak Oman.

Talibani obećali bezbednost svima

Talibani su saopštili da obećavaju bezbednost stranim državljanima i članovima diplomatskih misija u Kabulu.

"Garantujemo punu bezbednost svim ambasadorima, diplomatskim misijama i strancima u Kabulu. Svi koji su ovde, treba da znaju da nisu u opasnosti", poručio je portparol talibana Zabiulah Mudžahid putem Tvitera.

On je dodao da je "borcima Islamskog emirata Avganistana rečeno da osiguraju bezbenost u Kabulu i ostalim gradovima u državi", preneo je TASS.

Talibani su poručili da će preuzeti kontrolu nad celim gradom u narednih nekoliko sati i apelovali na stanovnike Kabula da ostanu u kućama iz bezbednosnih razloga.

Vršilac dužnosti avganistanskog ministra unutrašnjih poslova Abdul Satar Mirzakval uveo je policijski čas u Kabulu, koji traje od 21:00, kako bi se sprečile provokacije i omogućila bezbednost civilima, prenosi TASS.

Rusija: Od sutra u kontaktu sa talibanima

Specijalni predstavnik Rusije za Avganistan, direktor Drugog odseka za Aziju pri ministarstvu spoljnih poslova, Zamir Kabulov, izjavio je da će od sutra početi telefonske razgovore sa talibanskim pobunjenicima.

Tanjug/AP/Tariq Achkzai

 

"Već od sutra ćemo biti u kontaktu telefonskim putem", rekao je on, a preneo TASS. Talibani su u Rusiji registrovani kao teroristička organizacija.

Ranije je rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da ova zemlja još ne priznaje talibanske pobunjenike kao novu zakonitu vlast u Avganistanu, kako je prenela tamošnja novinska agencija RIA.

Iz Ministarstva su rekli i da avganistanski predsednik Ašraf Gani verovatno neće otići u Rusiju nakon što je napustio svoju zemlju, preneo je Rojters.

Iz ruske ambasade u Kabulu rekli su za TASS i da je Rusija spremna da sarađuje sa avganistanskom privremenom vladom.

Pakistan nema favorita

Ministar spoljnih poslova Pakistana Šah Mahmud Kureši izjavio je danas da će ta zemlja priznati talibansku vlast u Avganistanu kada za to dođe vreme, u skladu sa međunarodnim konsenzusom, realnošsću na terenu i nacionalnim interesima Pakistana.


Kureši je izjavio da Pakistan želi dobre odnose s Avganistanom i da nema favorita kada je u pitanju vlast u toj susednoj zemlji, prenela je Anadolija.

Tanjug AP/Hamed Sarfarazi

 

On je poručio da problemi u Avganistanu treba da se rešavaju dijalogom, a ne ratom i vojnim sredstvima.

Podsetivši kako se situacija na terenu u Avganistanu munjevitom brzinom promenila, dodao je da će Pakistan u narednim danima o avganistanskoj krizi razgovarati sa Kinom, Iranom, Uzbekistanom, Turkmenistanom i Indijom.

On je dodao da pakistanska ambasada u Kabulu normalno funkcioniše i da će Pakistan i dalje pokušavati da smiri situaciju i smanji tenzije.

Turska nastavlja aktivnosti u Kabulu, Nemačka evakuiše građane

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da će ambasada te zemlje u Kabulu nastaviti aktivnosti.

On je na kraju posete Alžiru naveo da je Turska preduzela potrebne mere u vezi sa svojim diplomatskim misijama u Avganistanu, prenosi Anadolija.

Čavušoglu je dodao da je Ankara u kontaktu sa zvaničnicima u Avganistanu kako bi osigurali bezbednost svojih državljana.

Sa druge strane, ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas rekao je da će vojni avion poleteti večeras ka Kabulu da evakuiše nemačke državljane, kao i avganistanske saradnike.


"Avion će prvo leteti iz Kabula ka obližnjim zemljama, a onda ćemo za dalji transport ka Nemačkoj obezbediti civilne avione", rekao je Mas, a preneo Rojters.

On je dodao da će najuži tim ambasade ostati na kabulskom aerodromu kako bi pomogli u daljim evakuacijama.

Mišel: Bezbednost građana EU prioritet

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel kaže da je bezbednost osoblja Evropske unije i građana tog bloka najveći prioritet nakon što su talibani zauzeli glavni grad Avganistana, Kabul.

"Jasno je da ćemo morati da naučimo mnogo lekcija", napisao je Mišel na svom Tviter nalogu.

Pojedine zemlje EU odlučile su da zatvore svoje ambasade u Kabulu i ubrzano evakuišu zaposlene.

 

Komentari (0)

Svet