Fokus

Talibani najavili da će uskoro proglasiti Islamski emirat Avganistana, formiran savet za predaju vlasti

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

15/08/2021

-

19:30

Talibani najavili da će uskoro proglasiti Islamski emirat Avganistana, formiran savet za predaju vlasti
Talibani najavili da će uskoro proglasiti Islamski emirat Avganistana, formiran savet za predaju vlasti - Copyright Tanjug/AP Photo/Gulabuddin Amiri

veličina teksta

Aa Aa

Talibanski zvaničnik izjavio je danas da će ta grupa uskoro proglasiti Islamski emirat Avganistana i to će učiniti iz predsedničke palate u Kabulu, javlja AP.

On je insistirao na anonimnosti, jer nije dobio dozvolu da obavesti medije o tome.

Talibanski borci su u popodnevnim časovima osvojili predsedničku palatu, rekla su Rojtersu dvojica talibanskih komandanata.


Prethodno je danas predsednik Avganistana Ašraf Gani napustio zemlju nakon što su talibani ušli u Kabul.

Postoje različite informaicje o tome gde je Gani otišao. Dok Njujork Tajms piše da je odleteo u Uzbekistan, a Rojters u Tadžikistan, "Kabul njuz" javlja da je njegova destinacija ipak Oman.


Imenom "Islamski emirat Avganistana" se ova država zvala pod talibanskom vladom, koja je svrgnuta nakon invazije trupa SAD i savezničkih snaga, a posle terorističkih napada u Njujorku 11. septembra 2001. godine.

U toku je evakuacija iz Kabula, američki ambasador je već napustio Avganistan, dodao je AP izjavu zvaničnika koji je takođe insistirao na anonimnosti, jer nema ovlašćenje da priča o vojnim operacijama.

 

Avganistanska vlada nije potvrdila tvrdnju talibana o preuzimanju predsedničke palate, a vladini zvaničnici trenutno nisu dostupni za komentar, dodaje britanska novinska agencija.

Kako je na Tviteru napisao bivši predsednik ove zemlje Hamid Karzai, avganistanske vođe formirale su savet za koordinaciju koji će se sresti sa talibanima i obaviti transfer vlasti.

U ovom savetu nalaze se šef Visokog saveta za nacionalno pomirenje Abdulah Abdulah, kao i vođa Hizb-e-Islamija, Gulbudin Kematjar, i sam Karzai.

Kako je naveo, savet je napravljen da bi se "sprečio dalji haos i ublažile patnje naroda".

Ministar odbrane: Proklet bio predsednik

Avganistanski ministar odbrane Mohamadi Bismilah, reagovao je na činjenicu da je predsednik ove zemlje pobegao iz države pod naletom talibana.

"Vezali su nam ruke i prodali našu domovinu. Proklet bio bogataš i njegova banda", napisao je Bismilah na svom Tviter nalogu.

Nešto ranije je i Abdulah Abdulah reagovao na ovaj potez predsednika.

"Bog i ljudi će mu suditi zbog toga što je otišao i ostavio zemlju i građane u tako lošoj situaciji", rekao je Abdulah u video-snimku na Fejsbuku.

Stoltenberg: NATO pomaže u evakuaciji

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je danas da trupe Severnoatlantske alijanse pomažu strancima da se evakuišu sa aerodroma iz glavnog grada Avganistana, Kabula, koji je pod ofanzivom talibana.


"Razgovarao sam sa premijerom Velike Britanije Borisom Džonsonom, našim saveznicima, ministrima spoljnih poslova iz Kanade, Danske i Holandije o situaciji u Avganistanu. NATO pomaže da aerodrom u Kabulu ostane otvoren za saobraćaj i koordiniše u evakuacijama stranih državljana", naveo je Stoltenberg na Tviteru.

Amerikanci helikopterima napuštali ambasadu

Američka ambasada u Kabulu je trenutno u stanju uzbune, jer se bezbednosna situacija u glavnom gradu Avganistana ubrzano menja, dok se diplomate evakuišu iz zgrade ambasade helikopterima.

Situacija je nestabilna na aerodromu, gde odjekuju pucnji, dok američke trupe evakuišu većinu američkog osoblja, javlja Rojters.

"Stižu izveštaji da se na aerodromu puca, zbog toga smo dali instrukcije američkim građanima da se sklone na bezbedno", saopštila je američka ambasada u Kabulu.

Prema pisanju američke medijske kuće "ABC News", dim je kuljao pored američke ambasade, a talibanski borci su ušli u predgrađa Kabula, pa su zaposleni morali da se sklone iz ambasade uz pomoć helikoptera koji su sletali u dvorište.

Dim se video blizu krova američke ambasade, a diplomate su uspele da unište poverljive dokumente, otkrila su dva neimenovana američka vojna zvaničnika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet