Fokus

Predsednik Avganistana napustio zemlju?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Sky News

15/08/2021

-

15:57

Predsednik Avganistana napustio zemlju?
Predsednik Avganistana napustio zemlju? - Copyright Tanjug/AP Photo/Rahmat Gul

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Avganistana Ašraf Gani navodno je napustio tu zemlju, nakon što su sa svih strana u prestonicu Kabul pristigli talibani. Ipak, zvaničnih informacija o njegovom odlasku nema.

Zvaničnik Ministarstva unutršanjih poslova saopštio je da je Gani otišao u Tadžikistan. Međutim, nije poznato da li je on deo delegacije koja ide u Katar na pregovore sa talibanima, u koje će takođe biti uključeni i američki zvaničnici.

Gani je i dalje predsednik zemlje i ranije danas je fotografisan sa predstavnicima talibana u predsedničkoj palati, prenosi Skaj njuz.

Iz njegove kancelarije su saopštili da iz bezbednosnih razloga ne mogu da govore ništa o kretanju predsednika, dok predstavnici taliana navode da proveravaju da li je "Gani napustio Kabul ili ne".

Da podsetimo, talibani su opkolili prestonicu Kabul sa svih strana jutros i objavili osvajanje aerodroma i zatvora Bagram. Navodno je naređeno talibanskim borcima da se uzdrže od vršenja nasilja u glavnom gradu Avganistana, te dozvole siguran prolaz svima koji odluče da odu, prenosi Rojters reči jednog lidera talibana u Dohi. Takođe je zatraženo da se žene upute u zaštićena područja.

Trenutno u Kabulu vlada saobraćajni kolaps jer veliki broj ljudi žuri u svoje domove ili beže iz njih, a pregovori vlasti i talibana su upravo u toku.

Talibani kažu da su potpuno preuzeli kontrolu nad zemljom i zauzeli aerodrom i zatvor Bagram na periferiji Kabula. Kompleks je bio epicentar rata protiv talibana i Al-Kaide punih 20 godina, sve do prošlog meseca, kada je američka vojska otišla u "gluvo doba" bez ikakvog objašnjenja datog Avganistancima.

Koalicione snage predvođene SAD, došle su u decembru 2001. godine, a Bagram je razvijen u ogromnu bazu sposobnu da primi do 10.000 vojnika. Bagram takođe sadrži i zatvor u kojem je boravilo 5.000 talibana. Prvobitno su ga izgradili i vodili Amerikanci, ali je potom predat Vladi Avganistana od 2013. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet