Fokus

Zaharova o situaciji u Avganistanu: Svet sa užasom posmatra istorijski eksperiment SAD

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

15/08/2021

-

11:53

Zaharova o situaciji u Avganistanu: Svet sa užasom posmatra istorijski eksperiment SAD
Zaharova o situaciji u Avganistanu: Svet sa užasom posmatra istorijski eksperiment SAD - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je, komentarišući situaciju u Avganistanu, da svet sa užasom posmatra rezultat još jednog istorijskog eksperimenta Vašingtona.


"Iznenađujuće je, ali istinito: u Avganistanu je u toku sukob dve sile, od kojih su obe rezultat misaonog procesa Sjedinjenih Američkih Država. Svet sa užasom prati rezultat još jednog istorijskog eksperimenta Vašingtona", napisala je Zaharova na svom kanalu na Telegramu.

Talibani su, posle povlačenja SAD i saveznika iz Avganistana, počeli snažnu ofanzivu, osvojili dve trećine države, a danas su stigli do šireg oboda Kabula.

Jedan zvaničnik ministarstva unutrašnjih poslova Avganistana rekao je da talibani u Kabul dolaze sa svih strana.

Talibani su navodno naredili svojim borcima da se uzdrže od vršenja nasilja u glavnom gradu Avganistana, te dozvole siguran prolaz svima koji odluče da odu, prenosi Rojters reči jednog lidera talibana u Dohi. Takođe je zatražio da se žene upute u zaštićena područja.

Osim toga, talibani kažu da nemaju u planu da "silom" zauzmu avganistansku prestonicu, navodi se u saopštenju koje su izdali nakon što su borci opkolili Kabul. U tom trenutku uspaničeni državni službenici pobegli su iz vladinih kancelarija, a helikopteri su počeli da nadleću američku ambasadu dok su militanti dodatno pojačali kontrolu nad zemljom. Vrh američkih misija u Kabulu sada radi na aerodromu, a diplomate iz EU su se preselile na sigurniju, nepoznatu lokaciju u glavnom gradu.

U saopštenju se takođe izdaje naredba borcima da ostanu na ulaznim mestima u glavni grad - zbog rizika od gusto naseljenog stanovništva. Dalje se navodi da odgovornost za bezbednost grada za sada ostaje na vladi i tvrdi da se razgovori o mirnom prenosu vlasti nastavljaju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet