Fokus

Talibani opkolili Kabul sa svih strana, Vlada se sprema za "miran prenos vlasti"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, T.T.

15/08/2021

-

09:57

Talibani opkolili Kabul sa svih strana, Vlada se sprema za "miran prenos vlasti"
Talibani opkolili Kabul sa svih strana, Vlada se sprema za "miran prenos vlasti" - Copyright AP Photo/Hamed Sarfarazi

veličina teksta

Aa Aa

Talibani su opkolili prestonicu Kabul sa svih strana i objavili osvajanje aerodroma i zatvora Bagram. Navodno je naređeno talibanskim borcima da se uzdrže od vršenja nasilja u glavnom gradu Avganistana, te dozvole siguran prolaz svima koji odluče da odu, prenosi Rojters reči jednog lidera talibana u Dohi. Takođe je zatraženo da se žene upute u zaštićena područja.

Talibani su naredili svojim borcima da uđu u delove Kabula kako bi sprečili pljačke, rekao je portparol Zibihulah Mudžahid, prenosi avganistanska mreža Tolo.

S druge trane, vršilac dužnosti avganistanskog ministra unutrašnjih poslova pojavio se u videu koji je emitovan na lokalnoj televiziji Tolo rekavši da će doći do "mirnog prenosa vlasti" na prelaznu vladu, kao i da Kabul neće biti napadnut.

Predsednik Avganistana Ašraf Gani navodno je napustio zemlju, ali ta informacija nije potvrđena.

Tanjug AP

 

Trenutno u Kabulu vlada saobraćajni kolaps jer veliki broj ljudi žuri u svoje domove ili beže iz njih, a pregovori vlasti i talibana su upravo u toku.

Talibani kažu da su potpuno preuzeli kontrolu nad zemljom i zauzeli aerodrom i zatvor Bagram na periferiji Kabula. Kompleks je bio epicentar rata protiv talibana i Al-Kaide punih 20 godina, sve do prošlog meseca, kada je američka vojska otišla u "gluvo doba" bez ikakvog objašnjenja datog Avganistancima.

 

 

Koalicione snage predvođene SAD, došle su u decembru 2001. godine, a Bagram je razvijen u ogromnu bazu sposobnu da primi do 10.000 vojnika. Bagram takođe sadrži i zatvor u kojem je boravilo 5.000 talibana. Prvobitno su ga izgradili i vodili Amerikanci, ali je potom predat Vladi Avganistana od 2013. godine.

Osim toga, talibani kažu da nemaju u planu da "silom" zauzmu avganistansku prestonicu, navodi se u saopštenju koje su izdali nakon što su borci opkolili Kabul. U tom trenutku uspaničeni državni službenici pobegli su iz vladinih kancelarija, a helikopteri su počeli da nadleću američku ambasadu dok su militanti dodatno pojačali kontrolu nad zemljom. Vrh američkih misija u Kabulu sada radi na aerodromu, a diplomate iz EU su se preselile na sigurniju, nepoznatu lokaciju u glavnom gradu.

U saopštenju se takođe izdaje naredba borcima da ostanu na ulaznim mestima u glavni grad - zbog rizika od gusto naseljenog stanovništva. Dalje se navodi da odgovornost za bezbednost grada za sada ostaje na vladi i tvrdi da se razgovori o mirnom prenosu vlasti nastavljaju.

 

 

 

Avganistanci se pozivaju da ostanu u zemlji i insistira na tome da talibani žele ljude "iz svih sfera života, da se vide u budućem islamskom sistemu sa odgovornom vladom koja služi i prihvatljiva je za sve".

Međutim, Vlada Avganistana kaže da se čula pucnjava i da su talibanski militanti sa zastavama viđeni na ulicama. Osim toga, u izveštaju televizije Al-Arabija navodi se da delegacija talibana pregovara u predsednickoj palati u Kabulu, gde se danas očekuje i zvanična predaja vlasti. U izveštaju agencije TAS S navodi se i da je Al-Arabija prenela i da će predsednik Avganistana Ašraf Gani u narednih nekoliko sati podneti ostavku.

"Dolazilo je do sporadične pucnjave, ali Kabul nije napadnut, bezbednosne i odbrambene snage zemlje rade zajedno sa međunarodnim partnerima kako bi osigurale bezbednost grada - situacija je pod kontrolom", objavljeno je na Tviteru iz kancelarije predsednika.

AP Photo/Rahmat Gul

 

Novinska agencija AP, pozivajući se na jednog avganistanskog zvaničnika, rekla je da su talibanski pregovarači krenuli u predsedničku palatu kako bi se pripremili za "prenos" vlasti.

Tri avganistanska zvaničnika izjavila su za AP da se borci nalaze u okruzima Kalakan, Karabag i Pagman u glavnom gradu.

Inače, talibani su danas osvojili i granični prelaz Torkham prema Pakistanu, tako da sada drže sve granične prelaze u zemlji.

Pakistanski ministar unutrašnjih poslova Šeik Rašid Ahmed potvrdio je da su talibani zauzeli granični prelaz Torkham i naveo da je Pakistan obustavio pogranični saobraćaj na tom punktu, preneo je AP.

Ovaj prelaz bio je poslednji pod kontrolom avganistanske vlade.

Prethodno su talibani zauzeli Džalalabad, poslednji veliki grad koji su držale snage sve više izolovane centralne vlade, čime je još više stegnut obruč oko prestonice koju napuštaju desetine hiljada stanovnika.

 

Komentari (0)

Svet