Briselske vesti

Fon der Lajen u Srbiji 30. septembra, u sklopu posete Zapadnom Balkanu

Komentari

Autor: Tanjug

15/09/2021

-

11:47

Fon der Lajen u Srbiji 30. septembra, u sklopu posete Zapadnom Balkanu
Ursula fon der Lajen - Copyright Tanjug/AP/Julien Warnand

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropske komsije, Ursula fon der Lajen, u posetu Srbiji stiže 30. septembra, prenosi Tanjug.


Kako su za ovu agenciju potvrdili u Evropskoj komisiji, Lajen će boraviti na Zapadnom Balkanu od 28. do 30. septembra, a posetu će završiti u Srbiji i BiH.

Prvog dana posete, 28. septembra, stiže u Albaniju i Severnu Makedoniju. Drugog dana, 29. septembra, boraviće na Kosovu i u Crnoj Gori.

Iz Evropske komisije ranije su najavili da je ova poseta prethodi samitu EU Zapadni Balkan koji će se 6. oktobra održati u Sloveniji.

"Samit će biti prilika ne samo da se potvrdi evropska perspektiva Zapadnog Balkana i njegove dalje integracije, već i da se obezbedi dodatni podsticaj primeni Evropskog investicionog i ekonomskog plana koji je u samoj srži angažmana EU sa regionom", poručuju iz Brisela.

U govoru o stanju EU pred Evropskim parlementom u Strazburu, Lajen je naglasila da je EU pojačala i finansijsku podršku Zapadnom Balkanu kroz novi Investiciono ekonomski plan koji predstavlja oko trećine BDP celog regiona Zapadnog Balkana.

U oktobru se takođe očekuje da Evropska komisija izađe sa godišnjim izveštajem o napretku zemalja Zapadnog Balkana na putu evrointegracija.

Komentari (0)

Evropa