Briselske vesti

Budžet kao glavna tema Samita NATO; Nordio: "Saradnja nije laka"

Komentari

Autor: Euronews, B. G. G.

25/05/2021

-

12:45

Budžet kao glavna tema Samita NATO; Nordio: "Saradnja nije laka"
Budžet kao glavna tema Samita NATO; Nordio: "Saradnja nije laka" - Copyright EPA/YVES HERMAN

veličina teksta

Aa Aa

Uoči Samita lidera zemalja NATO, koji će biti održan 14. juna u sedištu Alijanse u Briselu, sastali su se vojni šefovi država članica kako bi se pripremili za veliki predstojeći sastanak na kojem će jedna od glavnih tema biti budžet.

Ovaj samit dolazi u trenutku kada EU traži proširenje svoje vojne saradnje, što dovodi do pitanja da li se to dvoje preklapa.

EPA/STEPHANIE LECOCQ

 

Brisel je svom Evropskom fondu za odbranu - čiji je cilj povećanje saradnje između država i povećanje troškova odbrambenih istraživanja - dodelio budžet od 7,95 milijardi evra za period 2021-2027.

Ove nedelje sastali su se i vojni predstavnici EU. Na oba sastanka bio je i prvi čovek italijanske vojske Roberto Nordio, koji je za Euronews rekao da "saradnja između NATO-a i EU nije laka".

"Zašto bi evropski građanin trebalo da troši dva puta: za EU ​​i za NATO?", pitao je general-potpukovnik Nordio, pre nego što je dodao da je saradnja "već operativna i dužna je (...) da raste na ovom teškom putu".

Potrošnja je bila ključno pitanje NATO-a poslednjih godina. Naime, 2006. saveznici su se saglasili da potroše dva odsto svog BDP-a na odbranu, ali do sada to radi samo 11 od 30 članica. SAD, kao najveći potrošač, zahtevale su - posebno pod administracijom Donalda Trampa - da sve članice ispune ovu obavezu.

Komentari (0)

Evropa