Briselske vesti

Predsednica EK: Radi se na uspostavljanju strateških rezervi gasa EU, zavisimo od uvoza

Komentari

Autor: Tanjug

05/10/2021

-

10:31

Predsednica EK: Radi se na uspostavljanju strateških rezervi gasa EU, zavisimo od uvoza
Predsednica EK: Radi se na uspostavljanju strateških rezervi gasa EU, zavisimo od uvoza - Copyright Tanjug/ AP Photo/Boris Grdanoski

veličina teksta

Aa Aa

Lideri Evropske unije razgovaraće krajem oktobra o ideji o uspostavljanju strateških rezervi gasa EU i odvajanju cene električne energije od cena gasa, izjavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

U razgovoru sa novinarima u Estoniji, Fon der Lajen je rekla da je skok cena električne energije za evropske potrošače uglavnom rezultat znatnog poskupljenja gasa jer globalna potražnja raste, a ključni evropski dobavljači, poput Rusije, ne povećavaju ponudu, prenosi Rojters.

"Što se tiče gasa, mi u velikoj meri zavisimo od uvoza - 90 odsto gasa se uvozi. Globalna ekonomija raste, pa raste i potražnja, ali se ponuda ne povećava u skladu s tim. Veoma smo zahvalni što Norveška povećava proizvodnju, ali izgleda da to nije slučaj u Rusiji", rekla je ona.

Istakla je da EU mora da ulaže u obnovljive izvore energije jer će je to učiniti nezavisnom od uvoza i stabilizovati cene. Neposredni koraci koje treba da preduzme biće tema sledećeg samita EU 21. i 22. oktobra.

"Vrlo brzo ćemo razgovarati u Evropskom savetu, ne samo večeras, već i u naredne dve nedelje, o rešavanju pitanja skladišta, strateškim rezervama i imaćemo uvid u ukupan sistem formiranja cena na tržištu električne energije, jer su cene struje visoke zbog visokih cena gasa, i moramo da razmotrimo kako da tu vezu razdvojimo unutar tržišta, jer imamo mnogo jeftiniju energiju poput obnovljivih izvora", izjavila je Fon der Lajen.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa