Briselske vesti

Poruka predstavnice SAD na radnoj večeri s ruskom stranom: O evropskoj bezbednosti nećemo razgovarati bez Evropljana

Komentari

Autor: Tanjug

09/01/2022

-

23:55

Poruka predstavnice SAD na radnoj večeri s ruskom stranom: O evropskoj bezbednosti nećemo razgovarati bez Evropljana
Poruka predstavnice SAD na radnoj večeri s ruskom stranom: O evropskoj bezbednosti nećemo razgovarati bez Evropljana - Copyright AP/ Ivan Sekretarev

veličina teksta

Aa Aa

Zamenica državnog sekretara SAD Vendi Šerman danas je tokom susreta sa zamenikom ministra spoljnih poslova Rusije Sergejem Rjabkovom na radnoj večeri u Ženevi poručila da se pitanje evropske bezbednosti ne može rešiti bez evropskih saveznika, rekao je danas portparol Bele kuće Ned Prajs.

Šerman je šef američke delegacije na pregovorima, koji će se voditi sutra u švajcarskom gradu na temu Ukrajine i bezbednosnih garancija koje Rusija traži od SAD i NATO, dok je šef ruske delegacije Rjabkov.

"Zamenica državnog sekretara potvrdila je da bi SAD pozdravile opšti napredak kroz diplomatiju. SAD će razgovarati o pojedinim bilateralnim pitanjima sa Rusijom na strateškom dijalogu o stabilnosti, ali neće razgovarati o evropskoj bezbednosti bez naših evropskih saveznika", rekao je Prajs, preneo je TASS.

Prajs je dodao da je Šerman rekla da će određene teme biti ostavljene za razgovor NATO i Rusije u Briselu 12. januara, kao i za sastanak OEBS-a u Beču 13. januara, gde će takođe prisustovati delegacije SAD i Rusije.

Manje formalni razgovori koji su obavljeni večeras najava su za veću diskusiju između diplomatija dve zemlje koje počinju sutra u Ženevi. Zabrinutost SAD porasla je zbog 100.000 vojnika koje je Rusija rasporedila na granici sa Ukrajinom.

Vlada Rusije na čelu sa Vladimirom Putinom, sastavila je listu zahteva kao što je pisana garancija da snage NATO neće nastojati da se stacioniraju dalje na istok u zemljama kao što su Gruzija i Ukrajina koje su bile članice nekadašnjeg Sovjetskog saveza.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken rekao je za ABC u emisiji "This week" da ne  očekuje pomake u bilateralnim razgovorima u Ženevi ili tokom razgovora u Briselu, na sastanku Saveta NATO- Rusija, niti na sastanku OEBS u Beču tokom sledeće nedelje.

SAD i druge zapadne zemlje zapretile su Rusiji da će snositi velike posledice ako pokuša da napadne Ukrajinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa