Briselske vesti

EU razmatra uvođenje zabrane putovanja i drugih sankcija Srbima iz BiH ako se trenutna situacija ne popravi

Komentari

Autor: Euronews Srbija, SchengenVisaInfo

15/02/2022

-

22:14

EU razmatra uvođenje zabrane putovanja i drugih sankcija Srbima iz BiH ako se trenutna situacija ne popravi
Evropski parlament u Briselu - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Vlasti Evropske unije razmatraju uvođenje ograničenja srpskim državljanima u Bosni i Hercegovini ukoliko aktuelna kriza u toj balkanskoj zemlji nastavi da se pogoršava. Najavljeno je da će se o predloženim ograničenjima razgovarati kasnije ovog meseca tokom sastanka koji bi trebalo da bude održan u Briselu, prenosi SchengenVisaInfo.

Uzimajući u obzir trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini, zvaničnici EU predložili su da nadležni organi vlasti uvedu zabranu putovanja zvaničnicima bosanskohercegovačke autonomne Republike Srpske ukoliko njen lider Milorad Dodik preduzme bilo kakve radnje koje ugrožavaju zemlju, navodi se.

Pored toga, navodi Rojters, takođe je predloženo da se imovina pomenutih lica zamrzne ako političari prestavnici Srba u BiH pokušaju da preuzmu vlast od centralne države. Vlasti su napomenule da bi sankcije mogle biti proširene i na druga ograničenja, iako će ona za sada ostati kao poslednje sredstvo.

Euronews Srbija/Printskrin, EPA/VLADIMIR STOJKOVIC

 

Predlog za uvođenje restriktivnih mera, kao što su zabrana putovanja i zamrzavanje imovine, prati postupke poslanika u Republici Srpskoj. Potonji je 10. februara izglasao formiranje posebnog tela, koje će se koristiti za izbor sudija i tužilaca, čime je region izvučen iz pravosudne institucije BiH.

Na ovo su lidera Republike Srpske Milorada Dodika ranije su upozorile i Sjedinjene Američke Države. Dodika je Ministarstvo finansija SAD već optužilo za korupciju i pretnju teritorijalnoj stabilnosti Bosne i Hercegovine.

Rojters je dalje otkrio da su nemačke vlasti već pozvale na uvođenje ograničenja Dodiku. S druge strane, mađarske vlasti su tvrdile da bi restriktivne mere bile nepovoljne jer EU ima za cilj da sve balkanske zemlje uvede u blok od 27 zemalja.

Od završetka balkanskih ratova devedesetih godina, Bosna i Hercegovina prolazi kroz najgoru političku krizu. Otkada bosanski Srbi prkose institucijama BiH u sklopu njihovog nastojanja da se otcepe i pridruže Srbiji, navodi portal.

Uprkos tekućim političkim pitanjima, Bosna i Hercegovina je jedna od država koja se suočava sa povećanim migracionim tokovima. U pokušaju da podrži migrante koji borave u zemlji, Komisija Evropske unije izdvojila je 2,5 miliona evra. Otkriveno je da će se ovaj fond uglavnom koristiti za podršku migrantima, posebno deci i nezaštićenim maloletnicima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa