Region

Milorad Dodik za Euronews Srbija: Sankcije za mene ništa ne znače, u junu odluka o kandidaturi za jednu od dve funkcije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/02/2022

-

21:58

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Član Predsedništva Republike Srpske iz redova srpskog naroda Milorad Dodik rekao je, gostujući u emisiji Direktno sa Minjom Miletić, da za njega i za Republiku Srpsku američke sankcije ništa ne znače. Dodaje da ne zna da li će mu EU uvesti sankcije i da, ako se smanji finansiranje projekata u Republici Srpskoj "onda su u Briselu potpisali odluku za samostalnost Republike Srpske". Dodik kaže i da će odluka o učešću na izborima biti doneta u junu i da će se on kandidovati za jednu od dve funkcije - predsednik Republike Srpske ili član Predsedništva.

Dodik je rekao da nije upoznat koji su ambasadori zemalja EU odlučili da ne prisustvuju državnoj ceremoniji obeležavanja Dana državnosti Srbije u Orašcu zbog toga što je i on pozvan.

"Dobio sam poziv. Mi već dugo godina obeležavamo zajedno sve važne događaje. Nije prvi put da sam u Orašcu", rekao je Dodik i dodao da danas nikog nije ni primećivao i da se pokušava skrenuti pažnja.

"Ja nemam nikakav problem sa EU, bar ne do sada u tom smislu", istakao je.

Na pitanje o američkim sankcijama koje su uvedene protiv njega, Dodik je rekao da je prvi put bio pod sankcijama 2018. godine kada je trebalo da ode na inauguraciju predsednika Donalda Trampa.  

"Njegov štab me pozvao, i kada sam otišao da dobijem vizu u Sarajevo, rekli su da imam sankcije. Stara administracija nije mogla podneti činjenicu da sam ja eto pozvan", rekao je Dodik.

Navodi da su se onda "pojavili sa dodatnom pričom".

"Onda su mi uveli sankcije i rekli da ja ne mogu da koristim imovinu u Americi, ja ni nemam nikakvu imovinu u Americi. Rekli su da ne mogu da uđem u Ameriku, ja ni nemam nameru da uđem u Ameriku. Blokirali su mi račune, ja nemam nijedan račun u Americi. To je čista politika u svakom smislu. Politički odnos jednog američkog birokrate, beskrupuloznog tipa koji se zove Eskobar, koji svoju političku karijeru pokušava da izgradi preko drugih koji mu smetaju", rekao je  Dodik.

Šta će biti sa sankcijama EU?

Na pitanje da li može da se dogodi da mu i EU uvede sankcije, odgovorio je: "Ne znam". Kako kaže, ni sa kim nije u komunikaciji u vezi sa time i EU 25 godina pokušava nešto da uradi.  

"Oni šalju poruku – mi smo uvek u pravu, a vi ste u krivu i nećete da prihvatite naše iluzije. Problem je u tome, ne karikiram, to je zaista tako. Oni imaju iluziju BiH koja ne može da se održi", rekao je. 

On je rekao da se ne oseća kao "persona non grata" i misli da briselska administracija ima ozbiljne probleme u poimanju stvari i da moraju da shvate da postoje politike i narodi kojima novac nije najvažniji. Govoreći o tome šta za njega znače američke sankcije, rekao je da se već navikao i da to ne znači ništa ni za Republiku Srpsku.

"Ja sam član Predsedništva BiH. Nisam funkcioner Republike Srpske. Ako sam pod sankcijama, onda je pod sankcijama najviši organ Bosne i Hercegovine, a ne Republika Srpska. Formalno-pravno gledano, to je tako", istakao je.

Euronews/Printscreen

 

Srpski član Predsedništva BiH se osvrnuo i na mogućnost da se smanji finansiranje projekata u Republici Srpskoj.  

"Ako neko misli da je to mera prema nama, onda OK, da se kažnjava Republika Srpska. Onda su potpisali odluku za samostalnost Republike Srpske ovi u Briselu. To moraju da budu svesni. Ne pretim ništa. Kažem lepo, ako puste sredstva Federaciji, a ne Republici Srpskoj, sami dele Bosnu i Hercegovinu, ne delim je ja", rekao je Dodik. 

Navodi i da Amerika i Evropa nisu više jedini finansijski centri moći i da ima i drugih.

"Nisam procesuiran za koruptivna dela"

On kaže da su njemu uvedene sankcije bez razloga i da nije navedeno nijedno koruptivno delo. Dodaje da nije procesuiran za bilo kakvo delo, pogotovo korupcije i da se protiv njega ne vodi nijedan postupak na tu temu. 

Upitan da li je ušao u slepu ulicu sa politikom koju vodi, odgovorio je: "Ne, to je jedini put koji Republika Srpska ima". Kaže i da njegovu politiku podržava narod kroz izbore, kao i Narodna skupština Republike Srpske. Dodik navodi da je važno imati prijatelje i saradnju sa Briselom i Vašingtonom, ali da to nije moguće ako postoji stalno nametanje.

Na pitanje da li postoje razlike između Beograda i Banjaluke kada je reč o politici, Dodik je rekao da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić brine za Republiku Srpsku i da se ne ponaša naredbodavno, nego partnerski.  

Kaže i da Srbija ne podržava sve što radi Republika Srpska, ali da nije ni bila protiv svega i da on ne traži nikada da se Srbija izjasni. 

"Važno mi je da imam priliku da objasnim šta radimo", rekao je Dodik i istakao da Vučić to razume, za razliku od nekih ranije.

Ističe i da postoji dinamika u saradnji na zajedničkim projektima. 

"Tragati za našim razlikama je teško, razlika tu nema. Ne tražim od Srbije da se založi za Republiku Srpsku, nego da razume Republiku Srpsku", kaže Dodik.  

Sprski član Predsedništva BiH se osvrnuo i na pisanja medija da on ima 65 kompanija pod kontrolom. Kako je rekao, on nema nijednu kompaniju, a njegova ćerka ima kompanije koje se bave ugostiteljstvom i njegov sin pokušava da se bavi nekim oblicima biznisa.

Odluka o kandidaturi u junu

Dodik je istakao da on ne odlučuje o tome hoće li izbori biti održani sa ili bez promene izbornog zakona, već da o tome odlučuju stranci koji kontrolišu Centralnu izbornu komisiju. 

"Ona nije izabrana u skladu sa zakonom. Prvo, i to je nadležnost koja pripada Republici Srpskoj, a u ranim godinama, u izborima 1996. godine CIK je nametnuta na teritoriji BiH. Dakle, to je naše pravo - jednog dana ćemo pokrenuti i to. Sad smo odlučili da idemo u Visoki sudski i tužilački savet, i taj Ustavni sud odlučuje o povezanosti zakona sa Ustavom, a onda Ustavni sud BiH kaže da se imovina Republike Srpske mora regulisati na nivou Republike Srpske. Teritorija Republike Srpske je 49 odsto, i Ustav kaže da sve ono ne pripada izričito BiH, da pripada entitetima. Onda Ustavni sud sruši obe odredbe, i kaže da zemljište i šume moraju da pripadaju BiH. To je za nas životno pitanje", kaže Dodik.

Govorio je i o njegovoj kandidaturi na izborima. Na pitanje da li će se kandidovati ako ne bude bojkota, naveo da će odluka o tome biti doneta u junu. 

"Sigurno ću za jednu od dve funkcije - predsednik Republike Srpske ili član Predsedništva, to ćemo tek odlučiti", naveo je.  

Kaže i da je Čović u pravu kada je uputio pismo međunarodnim predstavnicima u kome kaže da nema uslova za održavanje izbora.  

"Nema uslova za demokratske izbore, kojima bi se sprečile manipulacije. Te manipulacije podrazumevaju da Muslimani putem islamske zajednice odrede kvotu od 150.000 glasova i dobiju Hrvata kog oni hoće, a danas se on zove Željko Komšić. Protiv toga su Hrvati u BiH, protiv toga je hrvatska država, predsednik Vlade Hrvatske... svi su protiv toga. Ja kažem da su u pravu, i da bi trebalo omogućiti da Hrvati izaberu svog predsednika”, rekao je Dodik. 

O Zakonu o negiranju genocida

Govoreći o Zakonu o negiranju genocida, rekao je da to nije mogao da nametne Visoki prestavnik i da je to izvor za buduće spekulacije. 

"Mi smo sada predložili zakon koji će to objasniti. Sva priča - psihološka, politička, medijska i svaka druga, ide na to da se kaže ‘evo, sprečimo da se kaže da u Srebrenici nije bio genocid’. O tome se svašta priča, mi kažemo da je tamo poginulo 3.000 Srba, i da nije više od 3.500 muslimana, a oni tvrde oko 8.000. Haški sud nikad nije potvrdio da je tamo poginulo 8.000 ljudi. Sva priča ide da su Srbi genocidan narod i Republika Srpska genocidna tvorevina. Ako se ućutkaju Srbi, onda će doći neki koji će reći da Republika Srpska ne treba da ostane kao genocidna tvorevina. Haški sud kaže da su tam neki pojedinci počinili zločin genocida, ali ja ne želim da kažem da na bazi toga imamo posledice po čitav srpski narod i celu Republiku Srpsku.  U parlamentu BiH ćemo tražiti da bude zaprećeno kaznama onom ko kolektivitetima kao što su Republika Srpska, Srbija, BiH kažu da su 'genocidna tvorevina' - da ide u zatvor četiri ili pet godina”, rekao je Dodik.  

Na pitanje da li on jedini vidi sebe kao čoveka koji brani Dejton, rekao je da Vlada i parlament stoje iza toga.  

"Možda sam ja samo najsrčaniji od svih, pa izgleda kao da jedini to radim. Radim svoj posao u najboljem interesu, i zato sam pobeđivao ovih 12 poslednjih izbora", naveo je.

Govoreći o ranijim izjavama, Dodik je rekao da je u političkoj borbi dozvoljeno da se kaže da će bojkotovati izbore jer CIK nije izabrana u skladu sa zakonom, a da će se videti kako će stvari ići. 

Dodao je da je BiH neodrživa, a upitan do kada će da preti referendumom, kaže da on ne preti i da će referendumi biti održani kad god za to bude prilika.   

"Ove godine smo planirali da održimo referendum o Ustavu RS, a videćemo zbog konstelacije snaga kako će to izgledati. Mi ćemo opet zbog političkih razloga planirati kada je najbolje da to učinimo. Ako sad uđemo sa tim mnogi će reći da je zbog izbora, ali ćemo videti da li je za RS bolje da to učinimo sada ili nakon izbora", rekao je.  

"Treba da se održi predviđeno ustavno uređenje"

Ističe da on smatra da treba da se održi ustavno uređenje onako kako je predviđeno, a ne da se poštuje imaginacija koja se, kako kaže, danas nudi.  

Rekao je i da bi nacionalni interes Srbije trebalo da bude Republika Srpska jer tu ima milion Srba, ali da je tačno da je državni interes Srbije Kosovo.  

"Naravno da smo mi na tom problemu na pozicijama zvaničnog Beograda. Ali kada bismo imali pravo da tu govorimo hipotetički, rekli bismo da je i tu međunarodni faktor bio nedosledan, gde nam kaže recimo Kraford, koji je bio britanski ambasador u Sarajevu, pa u Beogradu četiri godine, da međunarodna zajednica greši prema Srbima - da u BiH kaže narodima da moraju biti zajedno uprkos istorijskoj netrpeljivosti, a da na Kosovu moraju da se raziđu", navodi Dodik.  

Kako kaže, on ne menja granice - kada govori o samostalnoj Republici Srpskoj, govori o neuspehu BiH.

"Bolje da se raziđemo nego da ratujemo i možemo da postavimo potpuno meke granice", rekao je.  

"Sanjam da RS bude nezavisna. Moj san će postati jednoga dana realnost, u to sam potpuno uveren, bio ja tu ili ne", kaže Dodik.  

Komentari (0)

Evropa