Briselske vesti

Upozorenja na bocama alkoholnih pića kao deo borbe EU protiv raka

Komentari

Autor: Euronews

16/02/2022

-

21:26

Upozorenja na bocama alkoholnih pića kao deo borbe EU protiv raka
Upozorenja na bocama alkoholnih pića kao deo borbe EU protiv raka - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Vina i drugi alkoholni proizvodi možda će morati na ambalaži da sadrže zdravstvena upozorenja kao deo evropskog plana borbe protiv raka koji je danas odobren u Evropskom parlamentu.

"Zakon se sastoji od programa za prevenciju koji će obaveštavati građane kako da vode zdrav život", kaže evropska komesarka za zdravlje Stela Kirijades. 

To je ideja koju je zagovarala poslanica Manuela Ripa iz grupe Zelenih, ona ističe da je "potrebno bolje obeležavati proizvode kako bi konzumenti mogli bolje da prepoznaju da li je određeni proizvod zdrav za upotrebu".

"Imamo naučne dokaze da konzumacija svih vrsta alkohola, čak i u malim količinama, može da dovede do dobijanja raka. Zašto da ne zaštitimo potrošače", navela je.

Međutim, poslanica Žoel Melin iz krajnje desne partije Identiteta i demokratije kaže da je nacrt zakona stvorio "zakonodavni put ka neprihvatljivim nacionalnim ograničenjima".

Ona upozorava, što se tiče alkohola ili duvana, da "smo sve bliže sve većim ograničenjima kao i da je evropska industrija vina ta koja će biti u opasnosti".

 

 

Nacrt zakona je u finalnoj verziji poprilično ublažen dodavanjem niza amandmana koji su tražile severnoevropske zemlje koje su i najveći proizvođači vina. Te zemlje su tražile da se "ne kriminalizuje konzumacija alkohola".

Jedan od usvojenih amandmana je uveo pojam "štetne upotrebe" i nalaže da etikete na flašama više ne upozoravaju već da obaveštavaju oštetnosti upotrebe proizvoda.

"Ne preporučujemo prekomernu konzumaciju alkohola koja je štetna po zdravlje, ali branimo umerenu konzumaciju vina i našu čuvenu mediteransku ishranu", tvitovala je Dolors Monserat, španski poslanik iz grupe Popular.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa