Evropa

Zaplenjen alkohol iz Černobilja: "Jabukovača" nije stigla u Britaniju zbog akciznih markica

Komentari

Autor: Euronews

09/05/2021

-

19:05

Zaplenjen alkohol iz Černobilja: "Jabukovača" nije stigla u Britaniju zbog akciznih markica
Zaplenjen alkohol iz Černobilja: "Jabukovača" nije stigla u Britaniju zbog akciznih markica - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prve boce napitka napravljenog od jabuka uzgajanih u blizini nuklearne elektrane u Černobilju zaplenile su ukrajinske vlasti.

Kompanija "Černobilj spirit" navela je da je 1.500 flaša ovog alkoholnog piće konfiskovano 19. marta, prenosi BBC, i dodaje da je roba zaplenjena iz kamiona u destileriji na Karpatima.

Ovaj špiritus je prvi produkt iz Černobilja nastao nakon nuklearne katastrofe 1986. godine.

Iz kompanije navode da se sada čeka ishod istrage ukrajinskih bezbednosnih službi, ali da "nemaju ideju" zašto je izvoz u Veliku Britaniju sprečen.

THE CHERNOBYL SPIRIT COMPANY

 

"Izgleda da nas optužuju za korišćenje falsifikovanih akciznih markica, ali to nema smisla jer su boce namenjene za britansko tržište i očigledno su označene važećim britanskim akciznim markicama", objasnio je profesor Džim Smit, naučnik koji je godinama proučavao zabranjenu zonu oko Černobilja pre nego što je sa ukrajinskim kolegom osnovao "Černobilj spirit".

Kako se navodi na sajtu firme, preduzeće se bavi proizvodnjom visokokvalitetnih alkoholnih pića napravljenih iz zabranjene zone koja se proteže na području većem od 4.000 kvadratna kilometra.

Njihove studije uključivale su i razvoj eksperimentalnih useva kako bi se otkrilo da li žito, i druga hrana koja se uzgaja u zoni, može da se koristi za pravljenje bezbednih produkta.

Jedan od razloga zašto je proizvedeno ovo piće je da bi se demonstriralo kako zemlja oko zabranjene zone može ponovo da se koristi. Istraživači navode da bi ovo omogućilo zajednicama da uzgajaju i prodaju proizvode, što je trenutno ilegalno na "zvanično kontaminiranoj zemlji".

Kako je rekao Smit, prilikom testiranja votke 2019, utvrđeno je da ona nije bila "ništa više radioaktivna od neke druge votke". Tada je počeo i rad na receptu za ovo piće od jabuke. Te jabuke rastu u distriktu Narodiči, području koje je odmah izvan zone ekskluzivnosti, gde je poljoprivreda i dalje veoma ograničena.

Kompanija planira da deo profita iskoristi za pomoć lokalnim zajednicama u Ukrajini, uključujući i Narodiči, koji i dalje oseća ekonomski uticaj od nuklearne katastrofe.

Doktor Genadij Laptev, jedan od suosnivača kompanije i černobiljski "likvidator", čovek koji je učestvovao u gašenju požara i čišćenju oko elektrane u prvim nedeljama posle nuklearne katastrofe, nada se da će moći da nastave sa proizvodnjom.

"Nadamo se da će ovaj problem biti brzo rešen kako bismo nastavili svoj rad i pomogli ovim ljudima koji trpe razorne socijalne i ekonomske posledice do kojih je dovela katastrofa u Černobilju", dodaje Laptev.

Komentari (0)

Evropa