Briselske vesti

Austrija traži postepenu integraciju Zapadnog Balkana u EU

Komentari

Autor: Tanjug

03/06/2022

-

21:50

Austrija traži postepenu integraciju Zapadnog Balkana u EU
Austrija traži postepenu integraciju Zapadnog Balkana u EU - Copyright profimedia, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Austrija je pozvala EU da zbog negativnog uticaja rata u Ukrajini na stabilnost Zapadnog Balkana, ali i zbog izostanka suštinskih rezulata u procesu proširenja redefinše svoj pristup i da politiku proširenja i susedstava učini konkretnijom i efikasnijom, saznaje Tanjug u Briselu.

Zvanični Beč je u internom i neformalnom dokumentu, podeljenom predstavnicima zemalja članica u Briselu, a u koji je Tanjug imao uvid, predložio da se zemljama kandidatima za članstvo još u toku pristupnog procesa da prilika za postepenu integraciju kako u jedinstveno evropsko tržiste, tako i u enegretske, klimatske i trasportne politike, te da se zemljama regiona omogući učešće u zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici i EU agencijama.

Predlaže se i da takva "postepena integracija" bude adekvatna pojedinačnim zaslugama i uspesima u reformskim procesima zemalja regiona.

U tekstu u koji je Tanjug imao uvid ukazuje se i da bi postepeno pristupanje zemalja Zapadnog Balkana EU fondovima i finasiranim programima predstavljalo snažan posticaj za reforme i usklađivanje politika.

Istovremno, od EU se traži da razmotri i načine na koje bi zemlje regiona bile zastupljene u "oblikovanju, ali i donošenju odluka" unutar EU.

Austrijski neformalni dokument na kraju predlaže da se "postepeno pritupanje" sem za zemlje Zapadnog Balkana može kreirati i za "druge susedne zemlje" sa kojima bi se tako uspostavila nova forma saradnje što bi sve zajedno vodilo oblikovanju "nove Evropske ekonomske i vrednosne zajednice".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa