Briselske vesti

Savet Evropske unije traži da se kršenje sankcija stavi na listu "zločina EU"

Komentari

Autor: Tanjug

30/06/2022

-

18:47

Savet Evropske unije traži da se kršenje sankcija stavi na listu "zločina EU"
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Savet EU danas je zatražio saglasnost Evropskog parlamenta na predlog da se kršenje restriktivnih mera doda na listu "zločina EU", predviđenih Ugovorom o funkcionisanju Unije.

U Savetu navode da je EU usvojila niz restriktivnih mera u kontekstu "ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine" i da je od suštinskog značaja da se te mere u potpunosti sprovedu na celoj teritoriji Unije.

"Trenutno zemlje članice imaju različite definicije o tome šta predstavlja kršenje restriktivnih mera i koje kazne treba primeniti u slučaju kršenja. Ovo bi moglo dovesti do različitih stepena sprovođenja sankcija i rizika od zaobilaženja ovih mera, potencijalno omogućavajući sankcionisanim licima da nastave da pristupaju svojoj imovini i podržavaju režime koji su ciljani merama EU", kažu u Savetu.

Smatraju da će jednoglasna odluka da se kršenje restriktivnih mera doda na listu "zločina EU" omogućiti usvajanje direktive koja sadrži minimalna pravila koja se tiču definisanja krivičnih dela i kazni za kršenje restriktivnih mera EU, što bi osiguralo sličan stepen sprovođenja sankcija širom EU i odvratilo pokušaje da se zaobiđu ili krše usvojene mere.

Nakon što Evropski parlament bude dao saglasnost i unutrašnje nacionalne procedure budu finalizovane, Savet EU najavljuje i formalno usvajanje ove odluke.

Komentari (0)

Evropa