Briselske vesti

Evropska nadzorna tela protiv kamera za prepoznavanje lica na javnim mestima

Komentari

Autor: Tanjug

21/06/2021

-

16:07

Evropska nadzorna tela protiv kamera za prepoznavanje lica na javnim mestima
Evropska nadzorna tela protiv kamera za prepoznavanje lica na javnim mestima - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Dva evropska nadzorna tela za zaštitu privatnosti danas su apelovala da se zabrani upotreba kamera za prepoznavanje lica na javnim mestima.

U izveštaju Rojtersa se navodi da je Evropska komisija u aprilu iznela predlog pravila o korišćenju veštačke inteligencije s ciljem da se uspostave globalni standardi korišćenja ove tehnologije kojom dominiraju Kina i SAD.

U predlogu EU se odobrava korišćenje veštačke inteligencije za kontrolu visoko-rizičnih situacija u sferi nadzora imigracije i pri obavljanju policijskih poslova uz stroge mere i pravila zaštite koji podrazumevaju kaznenu politiku protiv kompanija koje proizvode ove softvere i kazne u visini do šest odsto od globalnih prihoda.

Dva nadzorna tela za zaštitu privatnosti, Evropski odbor za zaštitu podataka (EDPB) i Evropsko nadzorno telo za zaštitu podataka (EDPS), upozorila su na izuzetno visoke rizike koje predstavlja daljinska biometrijska identifikacija pojedinaca na javnim površinama.

Pixabay

 

Iz EDPB i EDPS je saopšteno da bi trebalo zabraniti i sisteme zasnovane na veštačkoj inteligenciji koji koriste biometriju za kategorizaciju pojedinaca u klastere i to po osnovu etničke, polne, političke pripadnosti ili seksualne orijentacije.

Upotrebu tehnologije za detekciju ljudskih emocija takođe treba zabraniti, osim u vrlo specifičnim slučajevima, npr. u zdravstvene svrhe, poručuju iz EDPB i EDPS.

"Predloženim merama takode treba zabraniti bilo koju vrstu upotrebe veštačke inteligencije za društveno rangiranje, jer je to protiv osnovnih vrednosti EU i može dovesti do diskriminacije“, upozoravaju iz EDPB i EDPS.

Iako su primedbe EDPB i EDPS neobavezujuće, one ipak imaju težinu i utiču na procese odlučivanja u Evropskoj komisiji, u vladama zemalja članica EU i u Evropskom parlamentu.

Komentari (0)

Evropa