Briselske vesti

Šta predviđaju nove hitne mere Brisela za štednju energije

Komentari

Autor: Tanjug

07/09/2022

-

18:21

Šta predviđaju nove hitne mere Brisela za štednju energije
EU Samit u Briselu - Copyright Euronews/Teodora Vasiljević

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija želi da povrati prihode od proizvođača električne energije koji ne rade na gas i da taj novac iskoristi da ublaži cene računa koji se očekuju na zimu, navodi se u nacrtu dokumenta pripremljenog za predstojeći Savet ministara energetike EU u koji je Tanjug imao uvid.

Plan je deo hitnih mera koje predlaže Brisel kako bi se zaustavila rastuća cena energenata izazvana smanjenjem snabdevanja iz Rusije, uključujući i prošlonedeljni potpuni prekid rada gasovoda Severni tok 1.

Državne članice su već usvojile različite mere na nacionalnom nivou, ali kako se situacija na tržištu pogoršava, poziva se na brzu primenu rešenja širom EU.

Nacrt predloga za cilj ima da smanji potrošnju električne energije za 10 odsto mesečno i navodi da će EU primeniti ograničenje prihoda od 200 evra po megavat času, na cenu koju generatori koji ne koriste gas dobijaju za struju.

Ovim ograničenjem cena bi se višak prihoda povratio, što bi direktno uticalo na cene na evropskom tržištu električne energije, za koje se očekuje da budu manje od trenutne.

Cilj je, takođe, da se prikupi prihod za države koje žele da subvencionišu mere zaštite za svoje potrošače od porasta računa.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u sredu je predložila i ograničenje cena koje će Evropa plaćati Rusiji za gas, ali je i dalje nepoznato koja je cena u pitanju.

Ministri energetike EU će o ovim merama raspravljati na samitu u Briselu 9. septembra.

Kapacitet proizvodnje električne energije u EU je znatno niži od

uobičajenog, posebno zbog nedostatka nuklearne energije u nekim državama članicama, smanjenja evropske proizvodnja hidroenergije, niskog vodostaja Rajne i drugih reka koji utiču na transport uglja i nepovoljnih uticaja vetra.

Nedostaci u proizvodnji električne energije iz ovih izvora podstiču potražnju za gasom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa