Briselske vesti

Slovenija više nije uzorni evropski đak, Janšino predsedavanje EU izaziva bojazan u Briselu

Komentari

Autor: Euronews/Nevena Zdravković

02/07/2021

-

07:04

Slovenija više nije uzorni evropski đak, Janšino predsedavanje EU izaziva bojazan u Briselu
Slovenija više nije uzorni evropski đak, Janšino predsedavanje EU izaziva bojazan u Briselu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Drugi put otkako je postala članica Evropske unije Slovenija je danas preuzela predsedavanje Savetom EU. Lidersku palicu od Portugala uzeo je slovenački premijer Janez Janša na narednih šest meseci i to u trenutku dok između njega i Brisela postoje nesuglasice oko brojnih pitanja oko vladavine prava, slobode medija, te njegovih dobrih odnosa sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Rotirajuće predsedavanje Savetom EU odvijaće se pod sloganom "Zajedno. Otporno. Evropa". U nekoliko navrata Ljubljana je najavila da će se među prioritetima u narednih šest meseci naći politika proširenja EU na Zapadni Balkan, a u fokusu će biti pitanja u vezi sa poboljšanjem funkcionisanja EU, oporavkom od krize izazvane pandemijom, te predupređivanje budućih kriza.

Prethodni put, Slovenija je, četiri godine od pristupanja bloku, imala imidž jedne od najuzornijih članica. Ipak, takva slika je 13 godina kasnije počela da bledi.

Obračuni sa novinarima i kritičarima

Od kada se vratio na vlast u martu 2020. godine, Janšina prepucavanja sa Evropskom komisijom postala su česta, piše Euronews. Ignorišući pozive Reportera bez granica (RSF) i drugih, on je umnožio napade na novinare i oduzeo novinskoj agenciji STA javna sredstva. U martu je prekinuo video konferenciju sa evropskim poslanicima žaleći se na "cenzuru".

"Zabrinuti smo da će vlada zloupotrebiti šestomesečno predsedavanje da bi ometala napore na jačanju slobode medija u Evropi", navodi se u članku nedavno objavljenom na sajtu Reportera bez granica.

Takođe, kritičare u medijima Janša je često nazivao lažovima. Tako je slovenački premijer sa svog naloga na Tviteru, na članak austrijskog lista "Klajne cajtung" o Janšinom odnosu prema slobodnim medijima, objavio fotografiju na kojoj je prikazan grafit na kom piše "Ako dovoljno puta ponoviš laž ona postaje istina". Reč "istina" je precrtana crvenom bojom i umesto nje je dopisana reč "novinarstvo".

Na samitu EU održanom prošle nedelje, Janša je izbegao da kritikuje svog saveznika Viktora Obrana u vezi sa usvajanjem novog zakona za koji mnogi tvrde da je homofoban i u suprotnosti sa evropskim vrednostima. Slovenački premijer pozvao je da se izbegnu "nove nepotrebne podele".

Kritike protiv zvanične Budimpešte su u tom trenutku bile toliko čvrste da je holandski premijer čak naveo da ukoliko Mađarska ne promeni svoj stav u vezi sa spornim zakonom "više nema šta da traži u EU".

"Moramo ojačati EU, u okviru koje su naše vrednosti i nacionalni identitet zaštićeni i mogu da nastave da napreduju", napisao je Janša na sajtu predsedništva.

Janša je ranije na Tviteru napadao evropske zvaničnike, uključujući članove Evropskog parlamenta, koji su izrazili zabrinutost zbog situacije sa demokratijom i vladavinom prava u Sloveniji. On se iskazao i kao pristalica nekadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa, koji takođe nije bio mnogo popularan u EU. Da podsetimo, dok su se još brojali glasovi nakon predsedničkih izbora održanih u novembru prošle godine u SAD, Janša je čestitao Trampu na pobedi.

U kom pravcu ide njegov politički kurs, svedoče i nedavni susreti. Kako navodi Euronews, Janša se prošle nedelje sastao sa Đorđom Meloni, šeficom italijanske desničarske partije Braća Italije, kao i premijerom Poljske Mateušom Moravijeckim, zemlje koja je takođe često na udaru kritika EU i koja je jedina na samitu prošle nedelje stala na stranu Mađarske.

Vujačić: Nije viđen kao uzoran političar

Kako je za Euronews Srbija izjavio predsednik Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta Ivan Vujačić, Slovenija ima problem u Evropskoj uniji iz više razloga.

"Glavni su ti Janšini potezi u vezi sa vršenjem pritiska na medije. Osim toga, on je viđen kao čovek koji je jako blizak Orbanu, koji je takođe na udaru žestokih kritika EU", naveo je Vujačić.

Kako je naglasio Vujačić, Janša je napravio čitav niz poteza koji su stavili znak pitanja u vezi sa tim "kako se i ko vlada Slovenijom".

Vujačić napominje da Janša "sigurno nije viđen kao uzoran političar po evropskim merilima".

"U vezi sa evropskim vrednostima on nije viđen kao takav, to je jedan hendikep za Sloveniju", navodi on i dodaje da se svet od 2008. godine promenio kada je Slovenija imala veću popularnost kao jedna nova članica koja predsedava EU, nego što je to slučaj sada.

Slovenija ipak šansa za Zapadni Balkan?

Predsednik Slovenije Borut Pahor odbacio je mogućnost da bi stavovi premijera mogli da naštete predsedavanju Evropskom unijom, rekavši da će mala alpska država ostati na svom tradicionalnom liberalnom kursu.

"Naravno, postoje određene akcije vlade sa kojima nisam saglasan. Slovenija će ostati liberalna država i želim da se slika o liberalnoj državi učvrsti tokom predsedavanja. Ako je evropska ideja bila prvi kamen temeljac naše državnosti, demokratija je druga", rekao je Pahor u intervjuu za AP.

Pahor je dodao da će tokom predsedavanja jedan od glavnih ciljeva Slovenije biti širenje EU na zemlje Zapadnog Balkana. Za to vreme, neke vodeće članice EU, kao što su Nemačka i Francuska, ne pokazuju toliko entuzijazma prema proširenju usred brojnih unutašnjih problema bloka.

Euronews TV

Predsednik Slovenije međutim tvrdi da bi nečlanstvo balkanskih zemalja samo dovelo do rasta ruskog i kineskog uticaja u Evropi.

Gostujući na Euronews Srbija, zamenica šefa delegacije EU u Srbiji Mateja Norčić Štamcar, inače iz Slovenije, navela je da gaji optimizam da će Slovenija da radi sve što je u njenoj moći i da je Zapadni Balkan i proširenje jedan od prioriteta tokom predsedavanja.

"Ja gajim optimizam što se tiče Srbije, jer je u ovom poslednjem šestomesečnom periodu Srbija napravila pomak u vladavini prava i klasterima tri i četiri. Sada je na državama članicama da to prouče, pa da se u drugoj polovini godine o tome raspravlja", navela je ona.

Na pitanje zašto na nedavno održanoj međuvladinoj konferenciji Srbije i EU nije otvoren nijedan klaster, Norčić Štamcar navodi da je stvar "tajminga", te da je potrebno vreme da države članice sve prouče.

I članica Evropskog parlamenta Tanja Fajon izjavila je danas da su evropske integracije Zapadnog Balkana jedan od prioriteta Slovenije.

"Slovenija ima izuzetnu odgovornost i treba usredsrediti pažnju na Zapadni Balkan, suočen sa virusom korona i ekonomskom i socijalom krizom", ocenila je Tanja Fajon na Ohridu.

Ona je izrazila nadu da će u narednih šest meseci, tokom predsedavanja Slovenije, EU otvoriti pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom i ukinuti vize za građane Kosova, preneo je Fonet.

Vujačić, međutim, smatra da Slovenija, kakvu god agendu da ima, neće moći preterano da je realizuje u trenutnim okolnostima, te napominje da "ne pridaje poseban značaj slovenačkom predsedavanju kada su u pitanju zemlje Zapadnog Balkana".

Komentari (0)

Evropa