Region

Milanović: Današnja Mađarska ne bi mogla da započne pregovore sa EU, ne bi bila primljena ni na "briselski aerodrom"

Komentari

Autor: Jutarnji.hr

30/06/2021

-

15:18

Milanović: Današnja Mađarska ne bi mogla da započne pregovore sa EU, ne bi bila primljena ni na "briselski aerodrom"
Milanović: Današnja Mađarska ne bi mogla da započne pregovore sa EU, ne bi bila primljena ni na "briselski aerodrom" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da Mađarska danas ne bi mogla da započne pregovore o pristupanju Evropskoj uniji, odnosno ne bi bila primljena ni na "briselski aerodrom".

Milanović je dodao i da evropske institucije ipak prevazilaze svoja ovlašćenja u odnosu prema Mađarskoj, prenosi Jutarnji.hr.

Nakon sastanka sa makedonskim predsednikom Stevom Pendarovskim, hrvatski predsednik komentarisao je izjavu poverenika Evropske komisije za proširenje Olivera Varheljija iz maja, da će Evropska unija razmotriti razdvajanje evropskog puta Severne Makedonije i Albanije, ako Bugarska nastavi da blokira evropski put Severne Makedonije.

"Poverenik koji je slučajno iz Mađarske i slučajno ga je Orban tamo poslao. I sve je to slučajno“, kazao je Milanović, dodavši da to nije izjava Evropske komisije, već "izjava jednog čoveka koji je predstavnik jedne političke opcije u Komisiji i to nije dobro", kaže hrvatski predsednik.

Kako je rekao, on nastoji da na EK gleda kao na nacionalno telo koje radi u interesu evropskih vrednosti i evropskih ugovora, ali da to nije uvek tako.

On je istakao kako je pitanje u kojoj meri Brisel i Evropska komisija "smeju da se upliću u unutrašnje stvari država članica“.

"Mislim da prelaze tu crtu pa i kada je u pitanju Mađarska“, smatra Milanović koji ističe da EU "nije jedno, nije bila i neće biti“, odnosno da je "zajednica nacija, dakle posebnosti".

Integracije Albanije

Predsednik Hrvatske kaže da je "držanje Albanije na ledu nepošteno“ i neinteligentno jer će se protumačiti da je razlog tome činjenica da su muslimani većina u Albaniji.

Kaže da bi, ukoliko potraje blokada Severne Makedonije, Albanija trebalo, usprkos tome, da napreduje prema članstvu u Evropskoj uniji ako ispuni uslove, piše Jutarnji.hr.

Milanović je istakao da se "neobjašnjivo dugo i nepametno dugo“ čeka početak pristupnih pregovora Severne Makedonije i Albanije sa EU, pri čemu nade polaže u Sloveniju za koju je siguran da će biti "objektivna i prijateljski nastrojena zemlja“, što smatra i makedonski predsednik Pendarovski.

Komentari (0)

Evropa