Fokus

Palmer poručio da treba udvostručiti napore za pridruživanje zemalja Zapadnog Balkana EU

Komentari

Autor: Tanjug

01/07/2021

-

12:52

Palmer poručio da treba udvostručiti napore za pridruživanje zemalja Zapadnog Balkana EU
Tanjug/Zoran Žestić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska pitanja Metju Palmer ocenio je danas u Ohridu da treba udvostručiti napore za približavanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji i upozorio da se u suprotnom rizikuje da ne uspe zajednički napor da se cela Evropa kompletira kao deo snažne transatlantske porodice.

Palmer je, na marginama Međunarodne konferencije "Zapadni Balkan: Deo koji nedostaje da bi Evropa bila cela", u okviru Prve Međunarodne konferencija Prespanskog foruma naglasio da lideri u regionu moraju da preuzmu čvrstu odgovornost za pridruživanje evropskoj porodici i da na njih treba vršiti pritisak da ostvare svoj potencijal.

"Da bi ostvarili puni potencijal ovog regiona, lideri moraju da daju više od obećanja, preduzimaju mere i rešavaju politička pitanja u zemlji i inostranstvu, jačaju multietnicke demokratije i pravosudni sistem i kreću se ka budućnosti", precizirao je Palmer, prenosi prištinska Koha.

S druge strane, kaže, od vitalnog je znacaja da EU podrži region, što, prema njegovim rečima, podrazumeva liberalizaciju viznog režima za tzv. Kosovo i redefinisanje pristupnog razvoja Severne Makedonije i Albanije.

Palmer je, kako prenosi MIA, izrazio danas razočaranje što pitanje otvaranja prve međuvladine konferencije za Severnu Makedoniju i Albaniju nije rešeno i pored velikog zalaganja i razumnih rešenja Portugalije kao predsedavajućeg Evropskom unijom i drugih evropskih partnera.

Uloga SAD

Podvukao je da to ima efekata na uticaj SAD i EU i regionu, doprinoseći porastu skepticizma.

"Naši geopolitički suparnici agresivno pokušavaju da naruše kredibilitet SAD i EU, a sam region je zabrinut za integritet naše zajedničke posvećenosti", istakao je Plamer.

On je naglasio značaj "istorijskog" sporazuma Severne Makedonije i Grčke iz Prespe i Sporazuma o pomirenju sa Bugarskom, koji su, kako je rekao, rezultirali velikim regionalnim angažmanom Severne Makedonije "u korist njenih građana".

Osvrćući se na ulogu SAD na Zapadnom Balkanu, istakao je da je dugogodišnja vizija Vašingtona i bila i da će ostati fokusirana na mir između država regiona i sa susedima, stabilnost, prosperitet i integraciju u evroatlantski okvir.

"To nije samo vizija SAD, već je i ono što žele i naši evropski saveznici i partneri. Najvažnije je, međutim, što tu viziju dele i same zemlje Zapadnog Balkana", zaključio je Palmer.

Međunarodna konferencija "Zapadni Balkan: Deo koji nedostaje da bi Evropa bila cela" održava se danas i sutra u Ohridu i Oteševu, uz prisustvo oko 300 lidera i visokih zvaničnika regiona, EU i SAD, među kojima je i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Komentari (0)

Svet