Briselske vesti

Dan uoči glasanja otvorena pitanja o proširenju Šengena: Rumunija i Bugarska "hodaju po ivici", samo Hrvatska sigurna

Komentari

Autor: Euronews

07/12/2022

-

22:15

Dan uoči glasanja otvorena pitanja o proširenju Šengena: Rumunija i Bugarska "hodaju po ivici", samo Hrvatska sigurna
Samit lidera EU u Briselu - Copyright Tanjug/AP/John Thys

veličina teksta

Aa Aa

Proširenje šengenskog prostora dovedeno je u ozbiljnu sumnju uoči ključnog glasanja u Briselu u četvrtak, pošto Austrija i Holandija i dalje imaju rezerve u vezi prijema Rumunije i Bugarske, objavio je danas Euronews.

Očekuje se da će ministri unutrašnjih poslova iz Evropske unije u četvrtak glasati o kandidaturama, ali je problem u tome što nije bilo saglasnosti svih članica ni na danas održanom sastanku ambasadora EU.

Austrija je glavni protivnik, jasno je da konsenzusa nema i da će oni koji nisu saglasni izneti svoje viđenje tokom debate, izjavila su dvojica visokih diplomata EU, koji su želeli da budu anonimni zbog osetljivosti pitanja.

Austrija, koja bi ove godine trebalo da primi više od 95.000 zahteva za azil, tvrdi da novi priliv tražilaca azila preko zapadnobalkanske rute pokazuje da širenje Šengena na istok treba da bude odloženo.

Holandija je otvorena za pristupanje Rumunije, ali se i dalje protivi ulasku Bugarske zbog, kako kažu, nerešenih elemenata vladavine prava.

I Austrija i Holandija nameravaju da podrže trećeg vanrednog kandidata za pridruživanje Šengenu - Hrvatsku, što njen prijem i pre glasanja čini nespornim.

Češka, kao predsedavajuća Predsedništvom Saveta EU, uprkos nepovoljnim okolnostima planira da u četvrtak razdvoji glasanje, jedno o Hrvatskoj, a drugo i Bugarskoj i Rumuniji, "iako bi dnevni red mogao da se promeni u poslednji čas".

Diplomate ističu da bi Rumunija, sve i da prevaziđe protivljenje Austrije, ostala blokirana jer je njena kandidatura "politički i tehnički isprepletena sa bugarskom".

Negativan ishod zadao bi politički udarac i Rumuniji i Bugarskoj, jer su te dve države na Šengenskoj listi čekanja najmanje od 2011. godine, mnogo pre Hrvatske.

Savet EU bi mogao da se vrati tom pitanju u martu, pod predstojećim švedskim predsedavanjem, procenjuju evropske diplomate.

Bugarski ministar unutrašnjih poslova Ivan Demerdžijev nagovestio je da će njegova zemlja uzvratiti Austriji i Holandiji ako kandidatura njegove zemlje ne bude uspešna, ali nije izneo dalje detalje šta bi to značilo u praksi.

"Holandija i Austrija pokušavaju da prevaziđu svoje unutrašnje probleme kroz stav koji zauzimaju prema Bugarskoj, ali treba jasno napomenuti da to nije evropski stav. Naš odgovor će biti recipročan na ono što dobijemo", rekao je Demerdžijev u utorak za Juronjuz Bugarska.

Šengen omogućava prekogranično putovanje bez pasoša, trenutno obuhvata 26 zemalja, uključujući 22 članice EU, i skoro 420 miliona građana.

Samo Irska, koja je pre nekoliko decenija pregovarala o klauzuli o izuzeću, i Kipar, koji je i dalje podeljen između severa i juga, nisu podneli zahtev za pridruživanje ovoj zoni.

Komentari (0)

Evropa